Ciolacu: Având în vedere că nu mai e pandemie, nu e nicio problemă să organizăm referendumul „Fără penali în funcții publice”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că susține introducerea pe ordinea de zi a inițiativei „Fără penali în funcții publice” la Senat, care este for legislativ decizional în acest caz. El spune că dacă inițiativa trece de Parlament, Guvernul este obligat ca în 30 de zile să organizeze referendumul pe această temă.
„A fost o solicitare, inițiativa «Fără penali în funcții publice», chiar eram președinte al Camerei în legislatura trecută, a trecut de Camera Deputaților, inițiativa fiind în momentul acesta la Senat. În momentul în care se va da votul din Senat, Guvernul este obligat ca în termen de 30 de zile să organizeze referendumul.
Ținând cont că nu mai există pandemia, din punctul meu de vedere nu este nicio problemă să organizăm acest referendum.
În momentul în care va intra pe ordinea de zi (a Senatului – n.red.), decizie pe care o iau comitetul liderilor, o să-i recomand liderului PSD să susțină introducerea pe OZ, va merge la vot și în 30 de zile Guvernul va fi obligat să voteze”, a declarat Marcel Ciolacu.
Deputaţii au adoptat, miercuri, decizional, o propunere legislativă care instituie interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive.
Camera Deputaților a votat pe 27 iunie 2020 proiectul de lege „Fără penali în funcții publice”. Pe 30 august 2021, Ciolacu, a declarat că inițiativa ar trebui să fie introdusă de urgență pe ordinea de zi a Senatului.
Senatul a încercat pe 12 noiembrie 2020 să adopte inițiativa, însă Ședința Biroului permanent al Senatului de atunci, convocată la solicitarea USR, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum.
Pe 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei.
Inițiativa USR „Fără penali în funcții publice" a fost semnată de peste 1 milion de români și propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News