News Alert Ciolacu anunță că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE dacă se va opune iar aderării la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri, dacă guvernul de la Viena se va opune din nou aderării României la Schengen.
Potrivit calculelor, prejudiciul cauzat României de veto-ul Austriei este de cel puțin două procente din produsul intern brut, adică câteva miliarde de euro.
STANDARD: Ce strategie veți avea pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunțe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?
Marcel Ciolacu: Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de întâlnirea Consiliului UE că nu va sprijini aderarea României. Acest lucru a dus la frustrare în rândul autorităților și al românilor.
Ceea ce nu pot accepta este explicația că veto-ul Schengen ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, țară aflată la președinția UE, sprijină acum aderarea României la spațiul Schengen și se asigură că această temă va fi pe ordinea de zi - fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie la Consiliul miniștrilor de interne ale UE. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susțin și ele aderarea României. Nu este adevărat ceea ce spune Nehammer și anume că prin România are loc o migrație crescută. De asemenea, am introdus controale comune la frontieră împreună cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Totuși, dacă cancelarul Nehammer își va folosi din nou dreptul de veto în mod nejustificat, în calitate de prim-ministru va trebui să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție.
STANDARD: Dacă Nehammer spune din nou nu, veți merge la Curtea Europeană de Justiție?
Marcel Ciolacu: Categoric, da!
STANDARD: Cât de scump ar putea fi pentru Austria un astfel de proces?
Marcel Ciolacu: Suficient! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta.
Ciolacu, mesaj pe Facebook: Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile
"Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul #Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! #România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.
Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră", a scris premierul vineri, pe pagina sa de Facebook.
În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în urmă cu două ile în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen "fără nicio întârziere".
Viena a respins rapid solicitarea. ''În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia'', a declarat ministrul de interne austriac Gerhard Karner. ''La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine'', a adăugat el.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News