Live

CEX de criză la PSD. De ce nu au ieșit pesediștii de la guvernare

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Social democrații au votat în ședința CEx, în unanimitate, ca partidul să rămână la guvernare după o discuție de mai bine de două ore în care au fost analizate costurile ieșrii ALDE de la guvernare. Concluzia unanimă a fost aceea că liderii ALDE, deși ieșiți de la guvernare, trebuie ținuți aproape și „nu trebuie supărați”. De altfel, imediat după ce s-a terminat ședința, secretarul general al PSD, Mihai Fifor a avut cuvinte de laudă la adresa foștilor parteneri de coaliție.

Viorica Dăncilă a spus în ședință că este puternică și că partidul poate continua guvernarea. În același timp, lideri precum Olguța Vasilescu au tras un semnal de alarmă în privința colaborării cu ALDE în teritoriu. În cele din urmă partidul a luat decizia să trimită la Cotroceni propuneri de miniștri interimari pentru 45 de zile.

Marea miză a social democraților pentru care insistă să rămână la guvernare este temerea că odată schimbat guvernul, noul executiv ar putea adopta o Ordonanță de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi. Cu acest argument au fost întorși și liderii partidului care ar fi optat pentru ieșirea de la guvernare. Alegerea primarilor în două tururi ar putea fi o lovitură grea pentru toți primarii PSD.

PSD vrea să forțeze Constituția și, chiar dacă ALDE a ieșit din guvern, să evite venirea în Parlament pentru un vot de reconfirmare după schimbarea culorii politice a cabinetului. Surse din PSD susțin că după interimatul de 45 de zile al miniștrilor propuși, premierul va încerca, în baza Codului Administrativ, să propună alți miniștri interimari. În această situație s-ar putea ajunge la Curtea Constituțională pentru un conflict între Președinte și Guvern. Singura modalitate prin care ar urma să fie schimbat Guvernul ar fi  moțiunea de cenzură anunțată de PNL. Astfel, opoziția va fi nevoită să adune 233 de voturi pentru dărâmarea Guvernului.

Liderilor PSD din Parlament li s-a transmis să fie pregătiți pentru negocieri „om la om” în cazul în care opoziția depune o moțiune de cenzură. Social democrații sunt de părere că mulți dintre cei din ALDE și Pro România pot fi convinși cu promisiuni punctuale să absenteze de la votul unei moțiuni de cenzură. PSD-știi se bazează și pe lipsa de interes a partidelor din opoziție pentru preluarea guvernării.

Urmează o perioadă în care în prim plan va fi și președintele Klaus Iohannis, propunerile de miniștri interimari și un eventual conflict sesizat la CCR fiind cărțile pe care le-ar putea juca președintele.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Cum a ajuns Mircea Geoană adjunct al șefului NATO (2). Viorica Dăncilă: „Era agreat, m-am interesat și la Ambasada SUA”

Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării

Viorica Dăncilă s-a înscris în partidul lui Terheș. „Cred că ar fi, din nou, un premier extraordinar”

Partenerii noștri