Live

Exclusiv Ce spune Ciucă despre legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat: „Nu e vorba de o persoană anume”. Calculele PNL

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele PN, Nicolae Ciucă, a vorbit la Digi24 despre proiectul de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la Senat fără a demisiona din funcție. El crede că o candidatură a lui Iohannis ar ajuta PNL, bazându-se pe scorul electoral obținut de președinte la alegerile de acum cinci ani.

„Nu e vorba de președintele Klaus Iohannis, nu e vorba de o persoană anume. Am făcut acest demers să redăm un drept al oricărui cetățean din România de a fi ales și de a candida. Într-o democrație este normal ca fiecărui cetățan să i se asigure drepturile democratice”, a susținut Ciucă.

„De ce Ciucă sau Marcel Ciolacu, fiind în anumite funcții, au dreptul să candideze și la președinție și pentru o funcție de deputat sau senator? Același lucru este și din cealaltă perspectivă. De ce unui om care nu e condamnat, care respectă prevederile constituționale, I se interzice să candideze la o funcție în stat?”, a adăugat el.

Întrebat dacă Iohannis le-a cerut liberalilor să depună acest proiect de lege, Ciucă a spus: „Nu e adevarat”.

„E absolut nomal să valorificăm o experiență pe care nu o dobândesc mulți într-o activitate normală, noi ca partid am încercat să valorifică, experiența internațională, în domeniul apărării, experiența profesională. Nu merită irosită, o folosim”, a continuat el.

Ciucă mai spune că în acest moment nu se știe dacă Iohannis va candida dau nu. El a adăugat că a vorbit chiar astăzi cu președintele, la Curtea de Conturi, dar nu despre acest subiect.

„Nu avea cum să ne ceară acest proiect. Avem un dialog, dar nu discutăm astfel de chestiuni”, a spus el.

Ciucă nu e de acord cu afirmația președintelui PNL Kelemen Hunor că o candidatură a lui Klaus Iohannis ar fi „mană cerească” pentru PSD. Dimpotrivă, el crede că ar fi un ajutor pentru liberali.

„Ne ajută pe noi”. Klaus Iohannis „a fost ales de 6 milioane de oameni, acum 5 ani, dacă acum are susținerea a 15-20 la sută, e suficient pentru a veni în sprijinul unei abordări electorale în mod deosebit pentru PNL”, a spus Ciucă.

Declarațiile sale vin după ce PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României.

„Este o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește să-și poată continua cariera politică, și rezolvă o problemă. Dacă mă întrebați de ce acum, e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu la Digi24.

Anunțul liberalilor vine după mai multe zile de speculații în privința acestui scenariu. Cu o zi în urmă, marți, Administrația Prezidențială preciza că președintele nu va pleca din funcție până la finalul mandatului, însă, modificarea legislativă ar putea să-l ajute să candideze pe listele PNL. Astfel, modificarea prevede că președintele în funcție, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator.

Din informațiile obținute de Digi24, discuția pe acest subiect este una mai veche. Încă de la finalul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au avut o discuție pe subiect. Și asta deoarece, în momentul de față, o schimbare în Parlament nu se poate face fără ajutorul PSD. PNL are nevoie de voturile lor pentru a modifica legea și pentru a accelera procesul, astfel încât să intre în vigoare înainte de încheierea calendarului în care se depun listele pentru Parlament.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Crin Antonescu, atac la Iohannis și liderii PNL: „nevertebrate politic”. „Orice vot pentru Ciucă e unul pentru Iohannis”

Ultimul blat al lui Iohannis. Cum îl răsplătește Ciolacu

PSD a convocat Biroul Permanent Naţional pentru a discuta legea care îi dă posibilitatea lui Iohannis să candideze la parlamentare

Ce spune Ciucă despre episodul Nassiriya: „Aveam misiunile noastre. Dacă fiecare face cum vrea, este un haos total”

Partenerii noștri