Exclusiv Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, proaspăt reconfirmat în funcția de președinte al Consiliului Județean, a declarat, miercuri, la Digi24, că liberalii ar trebui să meargă cu un candidat propriu la alegerile prezidențiale din septembrie, în contextul informațiilor potrivit cărora Marcel Ciolacu le-a transmis marți liderilor liberali în ședința de coaliție că dacă PNL nu e de acord să îl susțină pe el drept candidat comun la alegerile prezidențiale, PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană – candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu – premier. Bolojan spune că există alegători PNL care nu s-au regăsit în coaliția formată între PNL și PSD „într-o pondere mult mai mare decât electoratul dur al PSD”. El de asemenea a afirmat, în legătură cu influența președintelui Klaus Iohannis în formarea Coaliției și asupra PNL-ului în ultimii ani, că „cei care au fost în conducerea partidului trebuie întrebați despre această chestiune”.
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu, despre candidatura lui Nicușor Dan „Nu a cerut sprijinul și nu i s-a oferit”
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
Kelemen Hunor nu vrea prelungirea mandatului lui Iohannis: Următorul șef al Senatului trebuia sa preia atribuțiile prezidențiale
Kelemen Hunor spune că PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Ce crede despre ideea unei rotații a premierilor
PSD-PNL-USR-UDMR încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor:
„Nu vă pot confirma sau infirma conținutul discuțiilor care au avut loc pe aceste teme. Din punctul meu de vedere, PNL ar trebui să se ducă cu candidatul propriu în aceste alegeri. Ce am experimentat în această perioadă electorală: Există categorii de electori, electorii noștri ai PNL, care nu s-au regăsit în coaliția formată între PNL și PSD într-o pondere mult mai mare decât electoratul dur al PSD și în multe zone s-au pierdut voturi, s-a văzut și ce s-a întâmplat cu experimentul din Capitală.
Dacă la un vot din primul tur de scrutin, dintr-un singur tur, are o logică să te duci, de exemplu, în locale și să faci coaliție pentru a obține cel mai mare număr de voturi cu care poți câștiga o primărie, pentru că asta este regula la noi, în cazul alegerilor prezidențiale este vot din două tururi, trebuie să obții jumătate plus unu din voturi, prin urmare fiecare partid poate să se ducă cu candidatul propriu și în turul doi electorii vor hotărî cine ar fi președintele României.
Opțiunea mea personală, dacă e să-mi spun un punct de vedere, este ca PNL să aibă candidatul propriu. Acela îl va hotărî partidul în baza analizelor, a discuțiilor care vor avea loc probabil în perioada imediat următoare.
Cu siguranță, după o rundă de alegeri, fiecare partid face o analiză a rezultatelor obținute și în funcție de această analiză poate să ia anumite decizii. Chiar dacă PNL a obținut un scor care îl reconfirmă ca al doilea partid din România, trebuie făcută o diferență între acest vot, care este suma voturilor candidaților partidelor politice în alegerile locale și votul politic care, cu siguranță, este total diferit de votul exprimat pentru un ales local sau altul. Sunt diferențe foarte mari, de exemplu, între localități sau o comună sau alta, numai pentru că a diferit calitatea celui care candidează. Dar dacă va fi un vot politic, să spunem, peste câteva luni de zile la alegerile parlamentare, cu siguranță vom vedea altceva, deci cea mai mare greșeală ar fi ca deciziile politice viitoare să se facă pe baza strictă a rezultatelor la consiliul județean, pentru că ele vor fi total diferite, așa cum s-a văzut și în ciclurile anterioare de votul politic.
În ceea ce privește PNL, în afară de câștigurile pe care le-am obținut în câteva zone, am pierdut 3 județe importante, cu un mare impact electoral: Timiș, Prahova, Suceava. Cu siguranță au slăbit forța partidului nostru în regiunile respective.
Sunt două aspecte diferite. Nu este prima dată când în interiorul unei coaliții sunt candidați ai fiecărui partid. Una este să administrezi decent țara până la următoarele alegeri și alta e să vină fiecare partid cu candidatul propriu. Am avut această chestiune. Se vede și la nivel de județe și la nivel de reședință de județ. În mod evident, dacă ești într-o coaliție și competiția ar trebui să aibă niște limite, pentru că dacă candidații se înjură după-amiaza, este greu ca în următoarea zi să stea la masă și să colaboreze pentru o administrație normală. Aici deciziile se iau în funcție de analize și de înțelepciunea celor care dețin aceste poziții administrative.
Ca să faci o coaliție mare Stânga-Dreapta pot fi două situații: una foarte gravă sau ca dorința de a face niște reforme serioase, a doua situație nu am avut-o și dacă în acești ani putem să discutăm dacă a fost o administrare mai bună sau mai proastă o să se poată discuta, dar cu siguranță forța acestei coaliții de a face reforme n-a fost utilizată, aceasta este realitatea”.
Întrebat dacă va cere ca PNL să părăsească această coaliție pentru a se putea concentra pe campania pentru prezidențiale, liderul județean al PNL, Ilie Bolojan a răspuns: „Nu pot să cer o astfel de chestiune în acest moment”.
„Suntem după o campanie de locale, trebuie să ai o analiză la nivel de țară, trebuie să-ți faci un calcul cât se poate de clar legat de administrarea țării, de stabilitate. Și în funcție de analizele legate de șansele la prezidențiale, se pot lua astfel de decizii, dar nu hazardez să fac afirmații care nu sunt bazate pe o analiză de fond.
Din punctul meu de vedere, în condițiile în care în turul doi la alegerile prezidențiale va intra un candidat din centru-dreapta și unul din centrul-stânga, cu siguranță aceste electorate se vor regăsi foarte probabil în acest tur doi.
E greu de presupus, dar și în politică e nevoie de o anumită predictibilitate în orientare. Unul din momentele în care PNL cred că a pierdut destul de mult a fost momentul în care a decis să facă coaliția cu PSD, după ce în alegerile precedente ostilizase puternic electoratul.
Oamenii, chiar dacă nu au încredere în noi, lumea politică, totuși se așteaptă la o anumită predictibilitate și voltele puternice, atunci când le faci, îți știrbesc încrederea și nu mai ai credibilitate în fața oamenilor. Din punctul meu de vedere, se pot face înțelegeri chiar și în politică, dar e nevoie de o anumită decență și normalitate, altfel suntem detestați de oamenii care nu înțeleg ce facem”, susține acesta.
De asemenea, chestionat despre implicarea președintelui Klaus Iohannis în formarea actualei coaliții de guvernare și influența sa asupra PNL în ultimi ani, Bolojan a răspuns: „Cei care au fost în conducerea partidului trebuie întrebați legat de această chestiune, ca să vă poată da niște răspunsuri”, conchide Bolojan.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la sediul partidului, că poate spune cu toată responsabilitatea că PNL va avea propriul candidat la prezidenţiale. Liberalul a adăugat că susține varianta în atât PNL, cât și PSD, să își mobilizeze electoratul și „să avem propriile opţiuni pentru a intra în alegerile prezidenţiale şi generale”.
Au mai rămas două luni până la startul campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Chiar dacă încă refuză să anunțe oficial înscrierea în cursă, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă s-au grăbit să intre în competiția electorală pentru alegerile prezidențiale din 15 septembrie 2024. Avem confirmarea oficială a faptului că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este deja în campanie. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe pagini cu numele de “Mircea Geoană președinte”, acolo unde se afirmă că avem de-a face cu un candidat independent la prezidențiale. Iar Nicolae Ciucă (PNL) și-a pus afișele de candidat încă din campania de zilele trecute pentru alegerile locale și europarlamentare.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News