Live

Ce se întâmplă dacă ALDE iese de la guvernare? Partidul care deține cheia noilor majorități

Data publicării:
Foto: arhivă Inquam Photos/George Călin

Dacă ALDE iese de la guvernare, soarta guvernului Dăncilă atârnă de un fir de aţă. Adică de Uniunea Maghiarilor din România. Fără sprijinul UDMR în Parlament, cabinetul nu poate supravieţui. Interesant este însă că și opoziţia, dacă vrea să schimbe majoritatea, are nevoie tot de maghiari. 

Citiți și: Ce au discutat liderii PSD, luni, în CEx, despre coaliția de guvernare cu ALDE

În acest moment, raportul de forțe din Parlament arată că PSD are cele mai multe voturi (208), chiar și singur se distanțează de celelalte forțe politice. Sunt multe voturi, totuși nu suficiente ca să atingă majoritatea, care este de 233 de voturi.

Restul partidelor parlamentare au voturi care ar putea să încline balanța într-un sens sau altul, dar în niciun caz nu au suficiente mandate ca să construiască o nouă majoritate.

Raportul de forțe în Parlament

PSD - 208
PNL - 94
USR - 40
Pro România - 23
UDMR - 30
ALDE - 31
Minorități - 17
PMP - 12
Neafiliați - 10

Majoritatea = 233 de parlamentari

Scenarii

Dacă ALDE iese de la guvernare și PSD rămâne în minoritate, are nevoie de UDMR și eventual de minorități - dar nu neapărat - sau de minorități și de o parte dintre parlamentarii UDMR pentru a putea avea majoritatea de 233 de voturi (și chiar și ceva voturi în plus, ca să se simtă confortabil)

PSD = 208 parlamentari

PSD + UDMR + Minorități = 255 de parlamentari

În cazul în care guvernul Dăncilă pică, iar opoziția (PNL+USR+ Pro România+ALDE+PMP) ar reuși să se coaguleze, ar ajunge la 210 voturi. Insuficiente pentru majoritate. Și atunci, calculele hârtiei arată că fără UDMR și fără minorități nu ar putea să aibă o majoritate. Însă cu aceste două partide ar ajunge la 257 de voturi, un scor confortabil.

Nu este așa ușor, însă, să se ajungă la această variantă. Cei de la USR-PLUS au spus în repetate rânduri că ei nu s-ar alia cu ALDE și Pro România într-un guvern, ci ar dori alegeri anticipate. În plus, Viorica Dăncilă ar mai avea câteva căi de supraviețuire.

Dacă ALDE iese de la guvernare, Viorica Dăncilă vine cu propunerea de restructurare a Guvernului și trebuie să primească un vot în Parlament. Dacă pică propunerea, nu se întâmplă nimic: Guvernul rămâne în picioare, revine la vechea formulă și Viorica Dăncilă numește interimari pe posturile ALDE pentru 45 de zile.

Vine apoi cu o nouă propunere de restructurare în Parlament, dacă și aceasta pică, mai prelungește cu 45 de zile interimatul: numește pur și simplu alți interimari, pentru că interimatul expiră dupăă 45 de zile.

Ce trebuie să se întâmple cu adevărat pentru ca să pice guvernul Dăncilă este ca opoziția să depună moțiune de cenzură. Aici vom avea, însă, mari semne de întrebare dacă moțiunea trece. Președintele ar urma să cheme partidele la consultări și să nominalizeze un premier care să aibă asigurată majoritate parlamentară pentru învestitură. Președintele a promis că nu va mai pune un guvern care să nu aplice programul său pentru România. Așadar, ce să facă opoziția, în condițiile în care nu poate să strângă o nouă majoritate? Adică poate, pur teoretic, dar numai cu ajutorul UDMR+minorități.

Așadar, cine rămâne la guvernare? Tot Viorica Dăncilă.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Ilie Bolojan, în plenul reunit al Parlamentului: „Guvernul pe care ne propunem să-l învestim astăzi este o necesitate pentru România”

Daniel David: „Toți vorbesc de ministere «de forță». Pentru mine, cel mai puternic trebuie să fie cel care se ocupă de educație”

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Partenerii noștri