CCR amână decizia pe sesizarea lui Klaus Iohannis privind interzicerea referirilor la identitatea de gen în școli și universități
ACTUALIZARE: Judecătorii CCR au amânat pentru 28 octombrie, dezbaterea privind sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art. 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen.
Președintele a contestat la CCR modificarea legii educației, în sensul interzicerii în unitățile de învățământ a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen. Iohannis spune că legea reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare.
„Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația formulată de Klaus Iohannis.
Legea a fost adoptată de Parlament după introducerea unui amendament de către senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu. Autorul amendamentului privind interzicerea activităților care răspândesc în școli și universități teoria sau opinia identității de gen, susține că nu vrea ca băieții care se prezintă drept fete să poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin și nici ca aceștia să participe la competiții sportive pentru fete.
„Prin prevederile nou introduse, considerăm că legea criticată are caracter discriminatoriu și afectează dreptul fundamental privind accesul la învățătură”, critică președintele legea trimisă la promulgare.
Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.
Legea a fost aspru criticată de reprezentanți ai mediului academic, precum și de organizații ale elevilor și studenților.
Susținere internațională pentru demersul președintelui
SNSPA, cu susţinerea altor universităţi din România, centre şi institute de cercetare, asociaţii profesionale universitare şi sprijinită de peste 800 de profesori şi cercetători români şi străini, a depus la Curtea Constituţională un punct de vedere prin care susţine sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea legii prin care se interzice în instituţiile de învăţământ referirea la identitatea de gen.
Semnatarii aduc argumente de natură juridică, ce demonstrează caracterul neconstituţional al prevederilor propuse de modificarea legislativă, dar şi sensul, importanţa şi necesitatea studiilor de gen într-un stat democratic.
Demersul se bucură și de sprijin internaţional: 10 rectori ai unor universităţi prestigioase din Europa, prorectori şi decani ai unor instituţii relevante din Europa şi SUA, 39 de centre şi institute de cercetare, reţele şi asociaţii academice internaţionale au răspuns într-un termen foarte scurt cu mesaje clare de susţinere.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News