CCR a respins inițiativa cetățenească de alegere a primarilor în două tururi
Curtea Constituţională a respins iniţiativa civică pentru alegerea primarilor în două tururi. Pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care 120.000 validate de primării şi depuse la Curte împreună cu inițiativa.
Actualizare 16:15. Inițiativa cetățeanscă a fost respinsă de judecătorii CCR pe motiv că nu au strâns suficiente semnături pentru inițiative cetățenești de modificare a legislației. Mai exact, judecătorii constituționali spun că nu au fost strânse cel puțin 100.000 de semnături din cel puțin un sfert din județele țării. Din acestea trebuiau strânse cel puțin 5.000 de semnături, condiție care din nou nu a fost îndeplinită.
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Călin Georgescu acuză statul român că „a călcat democrația în picioare”, după decizia CCR. „Lucrurile nu vor rămâne așa”
Iohannis a anunțat cât timp va rămâne președinte și a explicat ce urmează în situația „nemaiîntâlnită”. „România e o țară democrată””
Țoiu (USR), despre anularea alegerilor: S-au schimbat opiniile politice iar asta nu e ceva ce ar trebui vreodată să influențeze CCR
Crin Antonescu, după anularea alegerilor: „Decizia de azi e preferabilă unei eventuale invalidări a rezultatului”
CCR a anulat alegerile prezidențiale
Fost judecător CCR: Nu mai poate fi contestat primul tur al prezidențialelor. La al doilea tur trebuie să se sesizeze orice neregulă
Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Augustin Zegrean: „Ne vom petrece Anul Nou numărând voturile”
Comunicatul CCR:
„Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit.j) din Constituţie, art.48 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi al prevederilor Legii nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, a luat în dezbatere iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături).
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.”
Inițiativa cetățenească depusă de grupul parlamentar USR prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin și revenirea pe liste deschise, adică să-i ofere alegătorului posibilitatea să aleagă un candidat preferat, nu întreaga listă.
În plus, românii din diaspora să aibă un număr dublu de parlamentari care să-i reprezinte. O altă modificare prevedea ca românii să poată vota la orice secție de votare din străinătate pentru alegerile parlamentare.
Aceasta, în condițiile în care în 2011 a fost modificată legislația, astfel încât alegerile locale să aibă doar un tur de scrutin.
În ultimul an, partidele de opoziție – USR, PNL, PMP și Pro România au spus în repretate rânduri că doresc să se revină la alegerea primarilor în două tururi.
Același punct de vedere l-a avut și ALDE, partenerul de guvernare al PSD, ceea ce a creat tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.
UDMR nu și-a exprimat public punctul de vedere pe acest subiect, dar în cadrul unei comisii de specialitate, la dezbaterea unui proiect de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în urmă cu două luni, au votat pentru un raport negativ.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News