Live

CCR a respins sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului

Data publicării:
Anca Dragu. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Judecătorii Curții Constituționale din România au respins, miercuri, sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Reprezentanții USR au reacționat spunând că este nevoie de o reformă a instanței constituționale „mult prea politizată”.

Curtea Constituțională a anunțat miercuri că „în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat și a constatat că este constituțională Hotărârea Senatului nr.131/2021 pentru revocarea din funcția de președinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu”, scrie Agerpres.

Motivele de neconstituţionalitate invocate de USR sunt încălcarea art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.

USR a susţinut că, în condiţiile în care propunerea de revocare formulată de grupurile parlamentare PNL, PSD şi UDMR este întemeiată exclusiv pe argumentul existenţei unei noi majorităţi, fără a fi indicat niciun motiv de încălcare a Regulamentului sau a Constituţiei, Hotărârea Senatului 131 din 23 noiembrie 2021 este neconstituţională, fiind încălcate prevederile art. 64 alin. (2) din Constituţie, prin raportare la concluziile deciziei CCR 467/2016.

Alte motive invocate au fost încălcarea principiului supremaţiei legii şi a principiului constituţional al configuraţiei politice a Camerelor Parlamentului.

USR a mai susţinut că Parlamentul a modificat natura mandatului, încălcând art. 2 din Constituţie, care interzice ca un grup de persoane să exercite suveranitatea naţională în nume propriu.

Cioloş: Avem nevoie de o reformă a instanţei constituţionale din România

În replică, reprezentanții USR spun că decizia demonstrează că este nevoie de o reformă a CCR. Instituția este politizată și face jocurile partidelor de la guvernare, acuză cei de la USR.

„Decizia de astăzi se bate cap în cap cu alte decizii mai vechi ale Curții Constituționale pe același subiect. Asta arată că avem nevoie de o reformă a instanței constituționale din România, mult prea politizată prin modul de numire și acțiune a judecătorilor. Avem nevoie de o Curte Constituțională care să acționeze ca un real arbitru, nu ca un apărător permanent al puterii în raport cu opoziția”, a declarat Dacian Cioloș, președintele USR.

Pe 24 noiembrie 2021, USR a atacat la Curtea Constituțională hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului. Liderii USR au afirmat că au fost încălcate prevederi ale Constituției, Regulamentul Senatului și decizii anterioare ale CCR.

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului pe 23 noiembrie, anul trecut, fiind înlocuită cu Florin Cîțu.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri