Live

Exclusiv Când putem merge în SUA fără vize. Ambasadorul român în Statele Unite a prezentat calendarul

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, miercuri seară, la Jurnalul de Seară, că românii vor călători fără vize în SUA, cel mai probabil, din martie-aprilie 2025. El a precizat că anunțul oficial va veni în timpul actualei administrații de la Washington, respectiv până pe 20 ianuarie, când îi expiră mandatul lui Joe Biden. Apoi, la fel ca și în cazul altor țări care au intrat în programul Visa Waiver, va dura alte câteva luni până la ridicarea restricțiilor.

„Nu văd riscuri. Solicitarea noastră către autoritățile SUA, Departamentul pentru securitate internă care administrează acest program, din momentul în care s-a încheiat anul fiscal american la 30 septembrie a fost ca anunțul să fie făcut în mandatul administrației Biden, deci până la 20 ianuarie, pentru că acest proces a fost derulat în interiorul și de către administrație, împreună cu autoritățile de la București și pentru a evita orice fel de interacțiune cu perioada de tranziție în SUA”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru, la Digi24.

„Din acest moment până la anunțul pe care îl va face administrația americană mai există câțiva pași de făcut, formal, dar obligatorii”, a continuat ambasadorul, care apoi a prezentat pașii. „O vizită a experților americani de la Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat, vin la București la sfârșitul acestei luni, începutul lunii noiembrie, pentru a certifica toate progresele tehnice pe care România le-a făcut și de schimbări în sistemele de securitate și de siguranță a pașapoartelor. Apoi, odată ajunși la Washington, începe redactarea unui raport care durează aproximativ 8 săptămâni. Din acel moment, acest raport merge către Departamentul de Stat pentru consultare și secretarul Departamentului pentru securitate internă, împreună cu secretarul Departamentului de Stat, într-o scrisoare comună, notifică Congresul, nu este nevoie de vot, privind aderarea României la Program. Acesta nu este un proces public”, a explicat acesta.

După notificarea Congresului, formal, Departamentul pentru securitate internă și Departamentul de Stat sunt autorizate să comunice public data de la care România intră în programul de scutire de viză, deci undeva sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

El a subliniat că și în cazul celorlalte țări care au intrat „în ultimii ani în Programul Visa Waiver - Polonia (2019), Polonia (2021), Israel (2023) și Qatar săptămâna trecută - au trecut câteva luni, pentru că e vorba de testarea bazelor de date, de alinierea programului”.

Program electronic de autorizare de călătorie

El a explicat apoi cum se va călători în SUA, după ridicarea vizelor, și care sunt pașii de urmat. „ Acest program de scutire de vize va fi înlocuit de un program care se numește Programul electronic de autorizare de călătorie. Acest software trebuie tradus...e o aplicație prin care românii vor putea călători în SUA”, a spus Andrei Muraru.

Acesta a explicat că românii vor putea călători doar cu pașaport electronic. „Această aplicație este o viză electronică, dar mult mai puțin costisitoare ca timp, pentru că nu trebuie să te mai prezinți în interviu la consulatul american de la București. Este valabilă, odată emisă, pentru doi ani, pentru perioade de ședere de până la 90 de zile, oricâte intrări și ieșiri”, a continuat el.

„Autorizația electronică de călătorie, pe care trebuie s-o completeze și un francez, și-un neamț și un belgian, oricare cetățean al unei țări care face parte din Programul Visa Waiver, poate fi emisă cu cel puțin 72 de ore înainte de a călători. Oricum, nu poți să-ți achiziționezi biletul de avion, pentru că platformele se vor schimba, decât dacă introduci numărul de pașaport și acest cod, numărul autorizației electronice de călătorie. Odată ce cumperi biletul de avion, introduci și acest cod. Este o aplicație pe telefon, un formular de completat”, explică ambasadorul.

Răspunsurile care sunt solicitate trebuie să fie foarte oneste și adevărate. Spre exemplu, nu trebuie să dai detalii despre călătorie, dar odată ajunși pe aeroportul american, trebuie să ai un punct de contact în SUA. De exemplu, dacă mergi într-o călătorie turistică, trebuie să știi la ce hotel te cazezi, câte zile ai de gând să stai, pentru că, altfel, riscul de a fi considerat un potențial migrant ilegal crește”, mai afirmă ambasadorul român.

Cei care deja au o viză pentru SUA, așa cum se emit cele de tip B pentru turism sau afaceri, ele sunt valabile până la expirarea lor, mai spune Muraru.

„Mai au un alt avantaj că cu aceste vize se poate sta în SUA până la 6 luni, în timp ce cu o autorizație de călătorie se poate sta doar până la 90 de zile, oricâte intrări sau ieșiri. Poți să stai 45 de zile, să ieși din America, poți să te întorci peste 3 săptămâni, poți să stai 2 luni, să te mai întorci, deci număr nelimitat de intrări și ieșiri. Ceasul pornește la fiecare intrare să nu stai mai mult de 90 de zile”, a clarificat Andrei Muraru.

Pentru ce fel de activități se poate obține viză de Statele Unite

„Aceste vize sunt vize de tip B (B1 sau B2) pentru afaceri sau turism. Pentru afaceri nu înseamnă viză de muncă, deci nu poți munci în Statele Unite, nu poți merge la studii în Statele Unite cu asemenea viză.

Există viză de tip J pentru studii, deci sunt tot felul de categorii de vize care se emit pentru diferite activități pe teritoriul american.

Viză pentru afaceri înseamnă orice cetățean român care are un interes de afaceri, merge să aibă o întâlnire de afaceri, participă la un târg în America, merge să facă business, așa cum se face business în America și turism înseamnă o călătorie care are acest scop.

Nu aș recomanda nimănui să ia o altă cale pentru că riscurile sunt foarte mari și o persoană care este depistată în Statele Unite că întreprinde alte activități decât cele pentru care a declarat că merge poate avea, după ce se întoarce acasă, surpriza de a nu se mai poate întoarce în America.

Am avut români, de exemplu, care au venit în America, au luat viza turistică sau de afaceri și au susținut concerte, care concerte nu au fost nici în scop umanitar, nici un alt scop, ci pur și simplu concerte care s-au monetizat, adică s-au vândut bilete și au avut surpriza de a constata că n-au mai primit o viză și au avut și o interdicție, pentru mai mulți ani, de a călători în America”.

„Am auzit speculații că România intră în acest club select cumva ca o compensație pentru sprijinul pe care l-a oferit Ucrainei. Nimic mai fals”

„Am auzit tot felul de speculații și chiar unii colegi de prin anumite instituții care încercau să acrediteze ideea că România intră în acest club select al al țărilor din Visa Waiver cumva ca o compensație pentru sprijinul pe care l-am oferit pentru Ucraina. Nimic mai fals.

România intră în programul Visa Waiver pe ușa din față, nu pe ușa din dos, cu capul sus. Acest proces de aderare a României la Programul Visa Waiver a fost extrem de integru și de transparent.

În ultimele întâlniri din ultimele săptămâni cu oficialii, Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul de Stat ne-au spus fățiș că nu au văzut în cariera lor de 20-25 de ani nicio țară care să fi îndeplinit toate condițiile cu atâta seriozitate și atâta succes în 2 ani de zile”, a conchis ambsadorul român în SUA, Andrei Muraru.

România a îndeplinit ultima condiție

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunța, la începutul lunii, că România a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver. El a afirmat că, cel mai probabil „în prima parte a anului viitor”, românii vor putea călători în SUA, fără vize.

Potrivit evaluării Ambasadei României în SUA, România îndeplinise ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%. 

Ambasadoarea SUA: Mai trebuie parcurși pași importanți

Însă ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat ulterior că în următoarele luni mai trebuie parcurși o serie de paşi importanţi pentru a se stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver.

Ea a făcut precizarea la plecarea de la Palatul Victoria, după discuţiile avute cu premierul Marcel Ciolacu.

„Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns cu Guvernul român în eforturile noastre comune de a aduce România în Programul Visa Waiver, care ar ajuta la facilitarea călătoriilor turistice şi de afaceri ale românilor în SUA fără a fi nevoie să solicite o viză. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA şi are la bază eforturile de cooperare cu guvernele partenere pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor de securitate a frontierei SUA. Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”, a afirmat Katheleen Kavalec.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a anticipat că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne în această toamnă.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-au stat la discuții și au suspendat-o pe viață, după apariția unui clip pe internet! Primele reacții și decizia luată

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicolae Ciucă anunţă „cu bucurie” vestea includerii României în programul Visa Waiver, deși SUA nu au anunțat încă o decizie

„O zi mare!” România îndeplinește condițiile pentru ridicarea vizelor de către SUA, anunță ambasadorul român la Washington

Ambasadorul României în SUA: Americanii sunt şocaţi după atacul armat de la mitingul lui Trump

Ar putea fi schimbat Joe Biden de Democrați din cursa pentru președinția SUA? Andrei Muraru: Pariul lor a fost neinspirat

Partenerii noștri