Live

Calendarul PNL pentru votul guvernului a fost respins. Orban: Nu au ţinut cont de argumentele noastre, lumea îi va judeca

Data publicării:
Foto: Digi24

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus, după şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, că va respecta programul stabilit pentru învestirea Guvernului, dar că a prezentat argumente solide pentru un calendar mai rapid.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca audierea candidaţilor la funcţia de ministru să aibă loc marţi şi miercuri, iar lunea viitoare să aibă loc plenul comun în care să se supună votului învestirea Guvernului Orban.

Am anunţat din capul locului că, neavând majoritate în Birourile permanente reunite, aşteptarea noastră este limitată ca ei să ţină cont de argumentele mai mult decât solide pe care le-am formulat pentru a susţine propunerea calendarului de învestitură pe care am făcut-o. Asta este, lumea îi va judeca. Dacă în ciuda acestor argumente şi a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pentru guvernelor lor, ei din nişte calcule electoraliste şi politicianiste, să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e. Vom merge pe calendarul care este hotărât de Birourile permanente reunite, în conformitate cu Constituţia şi cu regulamentul şedinţelor comune şi vom obţine învestitura Guvernului atunci când va avea loc votul în plen, a spus Orban, citat de Agerpres.

El a spus că, dacă la şedinţă a picat la vot propunerea PNL pentru adoptarea unui calendar mai rapid de învestitură, este normal să accepte ziua de 4 noiembrie pentru învestire.

Dacă a picat o propunere, normal că putea să adapteze la cealaltă propunere, astfel încât să obţinem totuşi o dată rezonabilă, pentru că a existat propunerea să existe vot joi şi vineri. Mi se pare o lipsă de respect faţa de credinţa unor români, a unor colegi parlamentari care nu pot să fie joi aici din motive de credinţă religioasă”, a adăugat Orban.

Premierul desemnat a precizat că a prezentat, în şedinţa Birourilor permanente, termenele în care au fost învestite guvernele anterioare.

Învestirea Guvernului Sorin Grindeanu - pe data de 3 ianuarie 2017 a fost primită de Parlament scrisoarea candidatului desemnat, însoţită de program şi lista Guvernului, pe data de 4 ianuarie 2017 au avut loc audierile. (...) Guvernul Tudose - pe 28 iunie 2017 a fost primită scrisoarea care a cuprins programul şi lista Guvernului, audierea miniştrilor şi votul au avut loc pe 29 iunie 2017. În ceea ce priveşte învestirea Guvernului Dăncilă, pe data de 26 ianuarie 2018, era vineri, a fost trimisă lista şi programul audierilor miniştrilor şi votul în plen a avut loc pe data de 29 ianuarie, prima zi lucrătoare, a explicat Ludovic Orban.

El a vorbit și despre măsurile urgente pe care trebuie să le ia noul Guvern - rectificarea bugetară, elaborarea bugetului pe anul viitor, abrogarea recursului compensatoriu, pregătirea României pentru iarnă, desecretizarea dosarului 10 august”, modificarea Ordonanţei de Urgenţă 114, prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii care prevede pensionarea anticipată a magistraţilor, realizarea investiţiilor în perspectiva Campionatul European de Fotbal din 2020, rezolvarea problemelor de la CFR Marfă, TAROM.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri