Live

Câciu: Mulți și-au rupt cămașa că nu se poate modifica PNRR. Avem o variantă mai bună. Sunt bani de pensii, nu am pierdut decât iluzii

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prin modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), România are o variantă mult mai bună decât ce și-au dorit cei care l-au scris inițial, a declarat la Digi24 ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. "Am negociat cu Comisia Europeană să venim cu o lege a pensiilor sustenabilă, ca tot ce e cuprins în noul PNRR să fie cuprins în lege", a declarat Câciu.

Comisia Europeană a aprobat, marţi, modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), în valoare de 28,5 miliarde de euro, a transmis Ministerul Fondurilor Europene. Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu afirmă că "Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile". "Odată cu aprobarea modificării PNRR, scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070", a mai spus Ciolacu.  

"Doi ani foarte mulți și-au rupt cămașa de pe ei la tv că nu se poate modifica PNRR. Rămâneam perplecși de această afirmație, deși regulamentul era foarte clar că toate PNRR-urile se pot modifica în funcție de o serie de contexte. După ce a devenit evident că PNRR se poate modifica, s-a stat, s-a vorbit ce se taie, ce se adaugă.

Am negociat cu Comisia Europeană să venim cu o lege a pensiilor sustenabilă, am negociat cu Comisia ca tot ce e cuprins în noul PNRR să fie cuprins în lege, ca să nu mai fie interpretări ulterioare nici din partea Comisiei, nici a altora că un articol din lege nu corespunde PNRR.

Avem o variantă mult mai bună decât ce și-au dorit cei care au scris inițial PNRR. A fost eliminat plafonul de 9,4%. Au fost introduse în legea privind pensiile mecanisme de frânare, ai o formulă de indexare anuală cu care trebuie să vii în fiecare an. Dacă ai avea o altă soluție de creștere, sunt o serie de mecanisme de frânare astfel încât totul să fie pus în echilibru bugetar. Mecanismele de echilibrare a bugetului de pensii au fost prezentate la Parlament.

Să dăm pensionarilor ce merită, să punem în aplicare această lege a pensiilor și să aplicăm PNRR, că mai avem doar 2 ani și jumătate. 

Sunt bani de pensii pentru anul viitor. În legea bugetului veți vedea această finanțare. 

Cererea e plată nr 3 va fi înaintată în jur de 15 decembrie. Cererea e gata, eventuale clarificări cu Comisia vor fi la începutul lui 2024.

(Prin modificarea PNRR - n.r) nu pierdem decât iluzii, am negociat foarte pragmatic, am luat fiecare investiție în parte care se poate realiza până în august 2026, iar cele care nu se vor putea să le putem finanța din alte surse complementare. Nicio investiție de care avem nevoie nu trebuie să o pierdem. Să vedem cum se închide anul, sunt convins că foarte multe lucruri se închid la finalul anului.", a declarat Adrian Câciu.

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

CCR a decis că impozitarea progresivă a părţii necontributive din pensii, inclusiv a pensiilor militare, este neconstituțională

Sindicaliştii din casele de pensii cer plata orelor suplimentare și reclamă volumul excesiv de muncă în urma recalculării pensiilor

Partenerii noștri