Live

Câciu: Legea pensiilor speciale trebuie aprobată până în 15 octombrie, altfel pierdem 1,4 miliarde de euro din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
Întrebat despre eliminarea taxării pensiilor până în 3000 de lei, Adrian Câciu a spus că este nevoie ca cei care propun acest lucru să vină cu un impact bugetar al măsurii.. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Toate jaloanele şi ţintele pentru Cererea 3 de plată din PNRR trebuie realizate până la 15 octombrie, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, precizând că acest lucru înseamnă inclusiv aprobarea legii pensiilor speciale. Neîndeplinirea acestui jalon ar fi, potrivit ministrului, un eşec, iar pierderea este estimată la 1,4 miliarde de euro. Câciu le cere magistraților să arate solidaritate „faţă de interesul naţional” și să nu mai atace legea la Curtea Constituțională.

„Angajamentul pe care ni l-am luat în guvern (...) sunt ca toate jaloanele şi ţintele aferente Cererii de plată 3 să fie gata la 15 octombrie. Majoritatea lor în 30 septembrie”, a declarat Adrian Câciu miercuri seară, la Prima News, potrivit News.ro.

Întrebat dacă Legea pensiilor speciale va fi aprobată până în 15 octombrie, ministrul a precizat: „Da, trebuie. Cererea de plată 3 nu include Legea pensiilor, doar pensiile de serviciu, Legea pensiilor intră în Cererea de plată 4”.

Adrian Câciu a precizat că există 79 de ţinte şi jaloane, iar 64 sunt îndeplinite.

„Ceea ce preocupă pe toată lumea, să vedeam această lege a pensiilor de serviciu odată aprobată şi promulgată de preşedintele României. Ne-a întârziat foarte mult”, a mai declarat ministrul.

Ce le cere Câciu magistraților

Întrebat, de asemenea, ce se va întâmpla dacă magistraţii vor contesta din nou legea la CCR, Adrian Câciu a afirmat: „Eu cred că şi dânşii trebuie să înţeleagă un lucru – există separaţia puterilor în stat, dar există şi o solidatitare a cetăţenilor şi a structurilor şi a categoriilor profesionale faţă de stat şi faţă de interesul naţional. Cred că este un moment în care şi dânşii ar trebui să înţeleagă (...) s-au armonizat nişte lucruri, discrepanţele erau foarte mari (...) Noi ne dorim să treacă legea. Dacă o vor mai contesta, cred că se vor găsi amendamente care să fie în concordanţă cu decizia CCR”.

Ministrul a precizat că se lucrează pentru a se pune în acord toate deciziile CCR.

Adrian Câziu a precizat că, în cazul neatingerii acestui jalon, pierderile pentru România sunt estimate la 1,4 miliarde de euro.

„Lucrurile se vor negocia la momentul acela, dar eu nu vreau să mă gândesc la acest scenariu (...) este un eşec pentru România. Avem câteva reforme – unele au fost, poate, prea abrupte pentru ceea ce înseamnă societatea românească, dar asta este una dintre reformele pe care societatea o aşteaptă”, a mai declarat ministrul Proiectelor Europene.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România a încasat 1,9 miliarde de euro din fondurile structurale UE 2021-2027. Rata de absorbție e de 6,11%

Preşcolarii și elevii dezavantajaţi primesc 500 de lei pentru rechizite și haine. Când intră banii pe cardurile sociale

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Partenerii noștri