C. T. Popescu, la Digi24, despre declaraţia lui Iohannis: Dacă după doi ani spui că eşti aproape hotărât sună ciudat
Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Preşedintele a adăugat că mai este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni. „Acest aproape mi se pare straniu, nu înţeleg de ce îl utilizează preşedintele, într-o astfel de chestiune care, de altfel, datează de doi ani”, a declarat la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Nicușor Dan spune că e „o variantă ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Ciucă nu e de acord cu întrebarea propusă de Ciolacu la referendumul edilului general
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
„Acest <aproape> mi se pare straniu, nu înţeleg de ce îl utilizează preşedintele, într-o astfel de chestiune care, de altfel, datează de doi ani. Atunci a lansat pentru prima dată pregătirea referendumului. Dacă după doi ani spui că eşti aproape hotărât sună ciudat.
Ori anunţa: <voi propune referendumul pe 26 mai pe temă de justiţie>, ori nu, ori tăcea.
Acest <aproape> nu mi se pare că aduce vreun serviciu din punct de vedere comunicaţional. Dimpotrivă.
Acest referendum, după un asemenea anunţ, cu tot aproapele pus acolo, probabil că îl va lansa.
E ciudat. Chiar dacă a spus <aproape> acum, vorbim despre referendum, dacă a făcut acest anunţ, în aceşti termeni acum, să nu îl lanseze pe 26 mai s-ar întoarce împotriva sa.
Cumva, nu mai are cum în clipa de faţă să nu vină cu referendum pe 26 mai”, a spus Cristian Tudor Popescu.
El a explicat cât de important este modul în care se alege întrebarea la referendum.
„Şi acolo sunt multe probleme. Mai întâi, ce întrebare pui, una care să aibă efect imediat, direct legat de justiţie. Poţi pune - <să mai modifice Parlamentul legile justiţiei ca până acum?>
Sau: <Să mai dea guvernul OUG în materie de justiţie?>. Poţi să pui o asemenea întrebare? Nu poţi, pentru că e împotriva Constituţiei.
Depinde foarte mult cum e pusă întrebarea, şi PSD poate spune <şi noi vrem o justiţie corectă, fără abuzuri>, cu care să pareze o astfel de temă de referendum”.
Totodată, Cristian Tudor Popescu a explicat când şi cum ar putea fi puse în act rezultatele unui asemenea referendum: „Chiar dacă se va pune o întrebare mai directă legat de justiţie, punerea în act a acestui referendum nu se va produce cel puţin până la prezidenţiale, dacă nu până la locale şi parlamentarele din 2020.
Avem exemplul referendumului din 2009, cu reducerea numărului de parlamentari, nici acum nu a fost pus în operă. Aşa se poate întâmpla fără niciun fel de problemă şi cu acesta”.
În opinia gazetarului, rostul unui referendum în 26 mai este acela de a mobiliza oamenii să vină la vot, iar preşedintele să aibă un mijloc de presiune de discurs politic.
„Cred că pâna la urmă, consecinţa cea mai utilă a unui astfel de referendum şi cea mai realistă e creşterea prezenţei la vot. În rest, nu ştiu dacă va avea un efect considerabil”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News