Live

Boloş: Toate ministerele de linie au depus documentele care fac dovada îndeplinirii jaloanelor

Data publicării:
Marcel Boloș . Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Toate ministerele de linie care au avut în responsabilitate jaloane pentru trimestrul II, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au depus documentele necesare care fac dovada ducerii la îndeplinire a acestora, până joi, la sfârşitul zilei, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„După cum se cunoaşte, pentru trimestrul II, cu termen data de 30 iunie 2022, am avut de dus la bun sfârşit un număr de 27 de jaloane care fac parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Până ieri la sfârşitul zilei - toate ministerele de linie care au fost implicate şi au avut în responsabilitate jaloane pentru trimestrul II - au depus documentele necesare care fac dovada ducerii la îndeplinire a jaloanelor pe care le-au avut în responsabilitate. O scurtă trecere în revistă a numărului de jaloane pe care le-a avut fiecare dintre ministere: Ministerul Mediului un jalon, Ministerul Transporturilor un jalon, Ministerul Energiei 4 jaloane, Ministerul Dezvoltării Regionale 6 jaloane, Ministerul Finanţelor un jalon, Ministerul Sănătăţii 3 jaloane, Ministerul Justiţiei un jalon, Secretariatul General al Guvernului un jalon, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării 3 jaloane, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene un jalon, Ministerul Muncii un jalon şi Ministerul Educaţiei 3 jaloane. Aşa cum am menţionat, documentaţiile ministerelor de linie au fost depuse la Ministerul Investiţiilor”, a afirmat vineri ministrul, la finalul şedinţei de Guvern.

Boloş a subliniat că, în perioada următoare, va începe procesul de validare cu Comisia Europeană a acestor jaloane.

„Urmează în perioada următoare să avem şi să începem procesul de validare cu Comisia Europeană a acestor jaloane, pentru ca la termenul pe care îl avem pentru cererea de plată numărul 2, cea pentru care termenul este luna octombrie 2022, să putem să avem validate cele 27 de jaloane - şi să putem să ne depunem cererea de plată în condiţiile pe care deja le cunoaşteţi. Pentru trimestrul I amintesc că am avut un număr de 24 de jaloane, pentru trimestrul III avem 24 de jaloane din nou şi pentru trimestrul IV - 55 de jaloane, fiind trimestrul ultim din an cu cea mai mare greutate”, a explicat acesta.

Potrivit sursei citate, pentru anul 2022, totalul jaloanelor pe care le avem de dus la bun sfârşit este de 130.

În ceea ce priveşte jaloanele pe care România le-a avut de îndeplinit pentru trimestrul II, „aceste tipuri de jaloane au anumite particularităţi”, 18 dintre ele având acte normative pe care ar trebui să le adopte Guvernul şi, după caz, Parlamentul.

„În continuare, Guvernul României trebuie să facă eforturi pentru ca celelalte jaloane aferente trimestrelor III şi IV”

„Cele mai importante legi pe care le-am avut de adoptat a fost ordonanţa cu legea sau reglementările care privesc decarbonizarea, proiectul de lege al zonelor metropolitane, proiectul de lege privind administrarea bunurilor confiscate, proiectul de lege a interoperabilităţii, ordonanţa de urgenţă cu cloud-ul guvernamental, proiectul de lege privind modificarea economiei sociale, acestea fiind în categoria principalelor legi care au fost dezbătute în procedură parlamentară şi care au trecut prin Camera Deputaţilor”, a adăugat ministrul Investiţiilor.

El a precizat că restul de jaloane au vizat lansări de apeluri de proiecte.

„În continuare, Guvernul României trebuie să facă eforturi pentru ca celelalte jaloane aferente trimestrelor III şi IV să poată să fie duse la bun sfârşit, pentru că, pe măsură ce am lansat apelurile de proiecte, spre exemplu, urmează partea de evaluare a proiectelor, partea de contractare, care sunt, să zicem, activităţi cu un grad de complexitate mai ridicat, iar, în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură, după cum ştiţi, acestea au ca finalitate contractele de execuţie lucrări, dar şi implementarea acestor proiecte de mare însemnătate pentru România. Şi, desigur, partea aceasta de implementare este într-adevăr însoţită şi de riscuri pe care va trebui să le manageriem în mod corespunzător, chiar dacă termenul de dus la bun sfârşit al jalonului este într-adevăr în anul 2026”, a spus Marcel Boloş.

Şeful de la Investiţii şi Proiecte Europene a subliniat că, în acest proces de validare cu Comisia Europeană, „s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări, după cum deja ne-am obişnuit, ale documentelor pe care le trimitem la Comisie”, potrivit Agerpres.

„Din acest punct de vedere, suntem într-un parteneriat deschis cu Comisia Europeană şi facem toate eforturile pentru ca aceste jaloane să fie validate şi în luna octombrie, cererea de plată numărul 2 să poată fi depusă în bune condiţii. Pentru România, în acest an, scopul şi obiectivul cel mai important pe care îl avem de îndeplinit este de a asigura încasarea celor 10 miliarde de euro necesari pentru implementarea proiectelor de infrastructură şi tuturor acelor categorii de proiecte la care ne-am obligat şi ne-am asumat responsabilitatea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a completat ministrul.

 

 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României. „E un semnal de alarmă”

O „eroare” a UNEFS a lăsat fără bani zeci de studenți premiați la un concurs cu fonduri europene

Scandal la discuțiile de la Palatul Victoria pe viitorul buget. USR: „Au venit cu cifre coafate. Ni s-au pus în față creșteri de taxe”

Partenerii noștri