Live

Exclusiv Boloș spune că în România sunt prea mulți bugetari: „Problema care se pune e ce livrăm cu ei”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul a adăugat că legea salarizării unice ar trebui să rezolve și problema de sustenabilitare a cheltuielilor de acest fel. FOTO: Inquam Photos/ Saul Pop

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat vineri seară, la emisiunea „LIVE”, de la Digi24, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că România are prea mulți bugetari, însă că sunt sectoare de servicii publice „în care nu te poți juca”. Ministrul a adăugat că legea salarizării unice ar trebui să rezolve și problema de sustenabilitate a cheltuielilor de acest fel.

„Vom merge pe această politică de stabilizare a componentei de cheltuială publică, care e însemnată. Vorbesc de componența de salarii și de politică socială. Este anul în care am avut în buget peste 200 de miliarde de lei alocat pe asistența socială. Toată lumea critică că avem un număr de salariați destul de ridicat, dar sunt sectoare de servicii publice în care nu te poți juca. La nivelul României, dacă privim ca procent al cheltuielilor de personal în total cheltuieli suntem pe locul patru la nivelul UE și aici cred că problema care se pune e ce livrăm cu acest număr de personal bugetar din perspectiva calității serviciilor publice. Tocmai ce avem o lege a salarizării unice la care, prin PNRR, avem angajamentul de a o duce la bun sfârșit și această lege ar trebui să rezolve și problema de sustenabilitate a cheltuielilor de acest fel”, a afirmat Boloș.

Întrebat cum va rezolva legea salarizării unice problema de sustenabilitate a cheltuielilor de personal ministrul a precizat: „Nu ştiu să răspund chiar acum la această întrebare”.

„Nu vor scădea salariile, nu s-a pus problema din acest punct de vedere. Cred că soluţia o să o vedem în Legea salarizării unice, pentru că în momentul de faţă se lucrează la această simulare şi la impactul bugetar pe care legea salarizării unice îl are în totalul cheltuielilor publice şi vom găsi un răspuns dat de către experţi, recomandări cel puţin, pe care le vor face experţii. Noi am avut un început de reformă pe care îl continuăm şi acum, cu termene”, a adăugat şeful de la Finanţe.

În ceea ce priveşte succesul acestei reforme, Boloş a adăugat că deocamdată e prematur să se discute despre impactul reorganizării, pentru că legea a intrat în vigoare în luna noiembrie şi Guvernul a fost nevoit să acorde un termen până pe data de 30 iunie pentru ca fiecare dintre instituţiile publice vizate să îşi poată gândi politicile de restructurare.

„Acum, ca să fiu foarte onest din punct de vedere al continuării acestei reforme, va trebui să vedem, cum spuneam, ce soluţii se vor prezenta prin legea salarizării unice şi dacă va fi cazul să avem curajul să continuăm această reformă necesară pentru serviciile publice ale statului, pentru că aici judecata oamenilor este una corectă: ce eforturi facem şi calitatea serviciilor”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, Marcel Boloş susţine că nu poate fi foarte uşor să spui într-un an electoral că te apuci să faci reformă într-un anumit sector de activitate, dar nici nu poţi să spui ce fel de reformă faci până când nu vezi soluţia în Legea salarizării unice, respectiv „ceea ce oferă experţii din perspectiva sustenabilităţii”.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis a semnat demisia ministrului Adrian Veștea. Cine îl va înlocui

Statul prelungește amnistia fiscală. Boloș vrea bonus permanent pentru cei care plătesc taxe și impozite la timp

Încă două zile libere pentru bugetari. Vor începe lucrul în 2025 pe 8 ianuarie

Agenţia S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă, anunță Ministerul Finanțelor

Partenerii noștri