Live

Bode a participat la ultimul Consiliu JAI înaintea deciziei din 8-9 decembrie privind aderarea României la Schengen

Data actualizării: Data publicării:
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson susține aderarea României la Schengen. Foto: Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de interne Lucian Bode a participat vineri la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde oficialii europeni au discutat despre „evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație”. El de asemenea spune că le-a mulțumit comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson și ministrului de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE, Vít Rakušan, pentru „sprijinul nemijlocit și eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spațiul Schengen în luna decembrie”.

„Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizată de Președinția cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație.

Migrația ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european și apreciez inițiativa Președinției cehe a Consiliului UE de a aborda acest subiect care ne preocupă constant pe toți.

Am subliniat în intervenția mea că trebuie să acordăm o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație și  că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situația din unele țări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migrației și să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine și de tranzit, precum și cu partenerii internaționali.

Totodată, combaterea traficului de migranți trebuie să fie în continuare prioritatea noastră principală, fiind nevoie de cât mai multe acțiuni concrete la nivel european. În acest sens, doresc să salut Planul de Acțiune prezentat și propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică și comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În același timp, deși România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă și pentru Austria, dar și pentru Președinția cehă a Consiliului UE.

Nu în ultimul rând, în marja lucrărilor Consiliului am avut două întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE. Am ținut să le mulțumesc personal celor doi interlocutori pentru sprijinul nemijlocit și eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spațiul Schengen în luna decembrie”, a transmis Lucian Bode pe Facebook.

Vicecancelarul austriac Werner Kogler a declarat vineri că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după declarațiile făcute anterior de cancelarul Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner care au dat de înțeles că Austria se opune aderării. „ „Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler, potrivit cotidianului austriac Kurier.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a mers la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre aderarea României la Schengen, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac. 

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Predoiu cere dotarea MAI cu tehnologie modernă, în ciuda austerității anunțate de Guvern: Zona de siguranță publică devine critică

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Partenerii noștri