Live

Bătălie pentru putere în PSD. Cum a evoluat relația Dragnea-Tudose

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Relaţia lui Liviu Dragnea cu Mihai Tudose s-a stricat la scurt timp după instalarea ultimului în funcţia de premier. Dacă la început Mihai Tudose vorbea în termeni de subordonare faţă de liderul PSD, mai tarziu a arătat că doreşte mai multă independenţă. Şi-a impus punctul de vedere pe legile justiţiei, pe care nu le-a trecut prin Guvern, dar şi în momentul schimbării unor miniştri. La final de an, ambii şi-au urat să fie mai puţin nervoşi în 2018, dar tensiunile acumulate au rămas.

Vremurile de altădată, când exista un singur şef la PSD, par să apună.

„Antrenorul, cum îi spunem noi, şeful partidului care are grijă să meargă şi Parlamentul, şi Guvernul, dar şi partidul este astăzi aici. Credeţi-ne că nu este simplu, cu domnia sa nu ai voie să greşeşti. Absolut deloc”, spunea Mihai Tudose în iunie 2017.

Instalat la Palatul Victoria, premierul se joacă cu nervii antrenorului de la partid şi nu trece legile justiţiei prin Guvern şi nici nu sesizează CCR în dosarul Belina. Contrele devin publice, chiar dacă în primă fază se menţin aparenţele.

Eu sunt mai de pe la Brăila, mă exprim foarte brusc când am ceva de spus, domnul preşedinte fiind şi dânsul mai de prin Olt, e la fel”, spunea Tudose în 7 septembrie 2017.

Şi, brusc, ceea ce se ştia în spatele uşilor închise a apărut şi public. Premierul a ameninţat cu demisia în Comitetul Executiv, iar Liviu Dragnea a cedat, renunţând la Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

„Toţi am greşit în ultima perioadă. Absolut toţi. Toţi ne-am lăsat influenţaţi, fiecare la nivelul lui, de oameni de bine, de oameni din afara partidului care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD-ul.

Doar, doar se produce o ruptură. PSD-ul a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare”, spunea Liviu Dragnea în 12 octombrie 2017.

„Sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să pun în îndeplinire programul de guvernare”, a fost replica lui Mihai Tudose.

La următorul Comitet Executiv s-au găsit vinovaţii pentru crizele din PSD: statul paralel şi Klaus Iohannis. O surpriză a venit însă şi acum din partea lui Mihai Tudose.

Întrebat dacă s-a lămurit ce înseamnă statul paralel, Tudose răspundea, în 23 noiembrie 2017: „Nu înţeleg conceptul, sincer”.

„Să nu creadă vreo instituţie, indiferent de care natură, că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală. Sub nicio formă”, spunea Dragnea în 12 octombrie 2017.

Obligaţi să lucreze împreună, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au terminat cu bine anul 2017. Restructurarea Guvernului şi organizarea unui congres extraordinar al PSD pot scoate din nou la lumină conflictul din interiorul PSD.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudose: Coaliția e confortabilă, strângem mai mult de 65%. PSD ar trebui să dea premierul, dar nu suntem blocaţi în acest proiect

Alegeri parlamentare 2024. Mihai Tudose susține că se prefigurează „un guvern de uniune națională” format din partide pro-europene

Tudose: „Înțeleg că există voturi anti-sistem, dar am mai avut experimente”. Ce spune despre o posibilă alianță de guvernare

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Partenerii noștri