Exclusiv Băsescu: Dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării șefia lui Rutte la NATO, e bine. Rutte disprețuiește România
Traian Băsescu a vorbit marți seara, în exclusivitate la Digi24, despre anunțul președintelui Iohannis cu privire la candidatura sa pentru funcția de secretar general al NATO. Astfel, șeful statului român se alătură lui Mark Rutte, premierul Olandei, care a anunțat de asemenea că dorește să fie ales la șefia Alianței. „Aș spune că dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării prezența lui Mark Rutte în fruntea NATO, e foarte bine”, a spus fostul președinte. „Mark Rutte este un om care disprețuiește România și n-ar trebui să acceptăm prezența lui în nicio funcție la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. A făcut destul rău României”, a subliniat Traian Băsescu.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: De obicei, cei care intră în cursă, lucrează întâi la negocieri în spatele scenei.
Traian Băsescu: Da, aici este partea de risc major pe care eu o văd în această declarație. În primul rând, dacă ar fi fost un aranjament deja făcut să se renunțe la Rutte, cei care ar fi trebuit să anunțe ar fi fost americanii.
Trebuie să știți că în interiorul NATO, desemnarea secretarului general al Alianței este un act politic pe care și-l arogă în primul rând SUA, dar și celelalte două puteri nucleare din NATO – Marea Britanie și Franța.
De asemenea, în desemnarea secretarului general se are în vedere și rotația prezenței în Consiliul de Securitate al membrilor nepermanenți, în așa fel încât cele 3 puteri nucleare să nu aibă surprize la vot.
Deci, lucrurile sunt foarte complicate. Personal, aș spune, poate puțin ironic, că n-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO, dar se pare că s-a scos, și domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul.
Claudiu Pândaru: Cum evaluați șansele lui Klaus Iohannis în acest moment?
Traian Băsescu: Ar trebui să știu foarte multe lucruri de la aliați, ca să pot să fac o evaluare cu privire la șanse. În orice caz, aș spune că dacă prin candidatura lui Iohannis se pune sub semnul întrebării prezența lui Mark Rutte în fruntea NATO, e foarte bine.
Mark Rutte este un om care disprețuiește România și n-ar trebui să acceptăm prezența lui în nicio funcție la nivel NATO, sau la nivelul Uniunii Europene. Și-a condus destul țara, și a făcut destul rău României.
Claudiu Pândaru: În mod normal, o astfel de candidatură este un lucru la care lucrează intens diplomația unui stat – Ministerul de Externe, chiar și Guvernul. Klaus Iohannis a făcut acest anunț pe neașteptate. Angajează însă întreg statul român. Putem bănui așadar că Guvernul, Ministerul de Externe, partidele politice sunt alături și îl susțin pe Klaus Iohannis?
Traian Băsescu: Nu numai că putem bănui, este obligatoriu. Deci, dacă Iohannis a făcut acest anunț fără a avea o strategie de negocieri, de politică externă legată de desemnarea dânsului, a făcut o mare greșeală. Pentru că nu poți să obții această funcție decât cu niște negocieri extraordinare, la care șef e Ministerul de Externe, cu toți ambasadorii lui, cu toate direcțiile din centrala Ministerului de Externe și așa mai departe.
Este un lucru complicat obținerea unei asemenea funcții, președintele trebuie să aibă un Guvern dedicat acestui obiectiv.
Claudiu Pândaru: Și mergând mai departe, după acest anunț făcut de Klaus Iohannis, ar trebui să urmeze niște confirmări legate de susținere din partea unor țări membre NATO?
Traian Băsescu: După părerea mea, trebuia deja să urmeze astfel de mesaje, după primul anunț, cel care a fost, așa, mai mult un semnal, că ar vrea să candideze. Încă de atunci trebuia să existe semnale publice. Pentru că anunțul a fost făcut public, acum în mod obligatoriu trebuie să ai reacții, șefii de stat și de guvern nu pot să rămână tăcuți la un asemenea anunț, mai ales dacă mulți dintre ei sunt deja înțeleși pentru Mark Rutte.
Claudiu Pândaru: Un eșec, sau un succes al lui Klaus Iohannis, ce ar însemna pentru România?
Traian Băsescu: Și un eșec și un succes ar însemna cam același lucru din punct de vedere al României, ca stat. Un secretar general, uite, avem secretar general adjunct, nu are menirea să mute trupe. Ei trebuie în primul rând să facă declarații politice, că trupele le mută generalii, amiralii.
Singura chestiune este o una de imagine, în primul rând pentru domnul Iohannis, și pe urmă și pentru România. Dar în primul rând pentru Iohannis. E o încununare a două mandate de președinte al României.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News