Barna, mesaj pentru Iohannis: Referendumul pentru Justiție, „necesar și obligatoriu”
Președintele USR, Dan Barna, consideră că, în momentul de față, referendumul pentru Justiție, vehiculat ca idee încă de la OUG 13, este „obligatoriu pentru societate”. După ședința de duminică a Consiliului Național al PSD, amnistia și grațierea sunt, oficial, pe agenda coaliției PSD-ALDE.
„Subiectul referendumului, anunțat de la ordonanța 13. Față de acum un an, avem un milion de români care au spus explicit că nu mai vor să fie penali în funcții publice. Și, de fapt, decizia dacă România vrea sau nu amnistie și grațiere nu este pe persoană fizică a lui Liviu Dragnea, pentru că cine vrea amnistie și grațiere? Vâlcov, Dragnea, Tăriceanu, Olguța Vasilescu, Oprișan. Toți, oameni cu probleme penale. Românii vor altceva și, probabil, un referendum, acel referendum pe justiție este în momentul de față necesar și obligatoriu pentru societate, pentru a ieși din acest coșmar în care am fost târâți de doi ani de zile”, a declarat Dan Barna, luni, la Parlament.
Întrebat dacă există în momentul de faţă vreun risc privind suspendarea preşedintelui Iohannis, Barna a răspuns: „Există. Şi acesta este un risc. Sunt destul de sceptic, în realitate aş trece mai degrabă în logica retoricii aceea otrăvire - încercând să transforme toată societatea în infractori. Dar este un risc existent (suspendarea preşedintelui - n.r.)”.
Dacă ordonanţa pe amnistie şi graţiere va fi dată, Dan Barna a reiterat că aceasta „va avea un efect devastator pentru credibilitatea României ca stat”, pentru că „toate cele şase luni de preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) vor sta sub stigmatul acestui gest iresponsabil, iar subiectul 'justiţie' va fi tot ceea ce va conta în România”. „România va fi pur şi simplu un stat ridicol în ochii europenilor”, a adăugat el.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, luni, premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern. Astfel, șeful statului vrea să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, în condițiile în care mai multe voci de la ședința PSD de duminică au cerut acest lucru. Ar exista și un termen: până la 15 ianuarie 2019.
Solicitarea președintelui a venit după Consiliul Național al PSD de duminică, în care chiar și Liviu Dragnea a cerut în mod expres amnistie și grațiere, dar și după declarația de azi dimineață a ministrului justiției. Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanţă de urgenţă, iar o primă formă a acestei act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în ianuarie 2017 procedura pentru organizarea referendumului privind Justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. „Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa Administraţia Prezidenţială. Pe 13 februarie 2017, Parlamentul vota, în unanimitate, avizarea referendumului propus de președinte.
La începutul lunii noiembrie 2017, în contextul discuțiilor despre modificările aduse legilor Justiției, șeful statului declara: „Voi foarte activ în acest proces legislativ şi voi face uz de toate atribuţiile”. Întrebat dacă rămâne o opțiune organizarea unui referendum pe tema justiției, președintele a răspuns: „Păi, am spus-o mai înainte. Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a interveni în aces proces, în sensul păstrării independenței justiției”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News