Barbu le răspunde liberalilor care îl acuză de „interese mărunte”: România susține introducerea noilor tehnici genomice cu o condiție
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a reacționat, vineri, la acuzațiile PNL că oficialul PSD ar fi schimbat poziția României privind aprobarea noilor tehnici genomice (NGT) propuse de Comisia Europeană în creșterea culturilor agricole, din „interese mărunte”. Barbu spune că se află la Consiliul de miniștri AgriFish de la Bruxelles și că statul susține introducerea NGT1 cu o condiție: „protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului”. „Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1”, spune acesta.
„Sunt la Bruxelles și voi participa la Consiliul de miniștri AgriFish pentru a susține, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români!
Înțeleg că, în țară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noștri și ale României sunt «mărunte».
Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu țină cont de nimic și să accepte introducerea în producție a plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecție.
Am spus-o foarte clar:
România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială: protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului.
Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1.
Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înțeleg că nu putem risca relațiile comerciale tradiționale și afacerile fermierilor noștri.
Agricultura românească și munca fermierilor noștri trebuie ținute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală și că avem responsabilitatea guvernării”, arată un mesaj publicat de ministrul agriculturii pe Facebook.
Membrii PNL din Comisiile pentru agricultură ale Parlamentului „privesc cu maximă îngrijorare turnura neașteptată” pe care a luat-o poziția oficială a României, exprimată de ministrul agriculturii Florin Barbu în fața forurilor europene, în ceea ce privește propunerea Comisiei Europene care reglementează plantele cultivate prin noi tehnici genomice (NTG). România a susținut noile tehnici până în iulie 2023, când a venit Florin Barbu la MADR. Liberalii spun că „schimbarea nejustificată a opiniei și transmiterea poziției de țară cu rezerve dovedesc o inconsecvență și faptul că se joacă o carte a intereselor mărunte ce va putea avea drept consecință stagnarea competitivității agriculturii europene și, implicit românești, față de restul statelor lumii”.
Multe alimente modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturile supermarketurilor europene, potrivit propunerii legislative a Comisiei Europene.
Noile tehnici genomice în agricultură presupun editarea genelor unei plante, spre deosebire de modificarea genetică, realizată prin introducerea unei gene de la o specie diferită.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News