Aurescu: România dorește să acționeze ca hub regional de logistică și infrastructură pentru reconstrucția Ucrainei
Bogdan Aurescu a avut, sâmbătă, o intervenție în cadrul reuniunii de la Malta, eveniment unde se discută respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Consilierul prezidențial spune că a exprimat sprijinul deplin al României „pentru o pace justă și de lungă durată, și pentru procesul de implementare a acestei inițiative cuprinzătoare a președintelui Zelenski.
Today, during the high-level meeting regarding the #PeaceFormula for 🇺🇦 Ukraine, hosted by #Malta 🇲🇹, I expressed 🇷🇴Romania’s full support for a just and long-lasting peace and for the implementation process of this comprehensive initiative of President @ZelenskyyUa. pic.twitter.com/sDGz5zprh9
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 28, 2023
Aurescu mai precizează că a „subliniat dorința României de a acționa ca hub regional de logistică și infrastructură pentru reconstrucția Ucrainei”.
„O pace durabilă implică și securitatea” în zona Mării Negre, „care este de importanță strategică pentru regiunea euro-atlantică. Este necesară asigurarea libertății de navigare și tranzitul sigur al mărfurilor”, a scris Aurescu pe platforma X.
Also underlined RO willingness to act as regional logistics&infrastructure hub for UA's reconstruction. A lasting peace also involves the #BlackSea security,which is of strategic importance for the Euro-Atlantic region. Need to ensure freedom of navigation &safe transit of goods. pic.twitter.com/Kl3TVbWo2i
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 28, 2023
Moscova denunţă discuţiile cu privire la Ucraina în Malta,
Diplomaţia rusă a criticat virulent Malta joi, acuzând-o că găzduieşte discuţii „antiruseşti” cu privire la Ucraina, în ciuda faptului că la acest format de discuţii participă şi ţări aliate Rusiei, informează France Presse, citată de Agerpres.
Această reuniune la nivel de consilieri diplomatici din câteva zeci de ţări este prevăzută în acest weekend cu uşile închise în Malta, a treia întâlnire de acest gen după cele de la Copenhaga în iunie, apoi de la Jeddah în august.
Aceste discuţii, care se concentrează în special pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, se disting şi prin faptul că la ele participă ţări aliate Rusiei sau care s-au abţinut să condamne invazia rusă, cum ar fi China, Brazilia, Africa de Sud, Arabia Saudită şi India.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News