Live

AUR s-a opus unui proiect care protejează victimele traficului de persoane. USR: Încercăm să facem mai ușoară viața celor traficați

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat un raport faborabil pentru proiectul de lege privind protejarea victimelor traficului de persoane. Foto: Profimedia Images

Deputații AUR din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților au votat marți împotriva unui proiect de lege privind protejarea victimelor traficului de persoane. Deputatul AUR Georgel Badiu a spus în ședință că proiectul inițiat de 41 de parlamentari USR, inclusiv doi deputați PNL, dezincriminează de fapt cerșetoria și prostituția. Senatorul USR Silvia Dinică, unul dintre inițiatori, a declarat, pentru Digi24.ro, că proiectul de lege are în vedere transpunerea măsurilor europene de protecție a victimelor traficului de persoane și facilitează accesul la actele de identitate pentru victimele traficului de persoane.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, precum şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă nr.97/ 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români a trecut în octombrie de Senat și urma să fie votat marți în plenul Camerei Deputaților, for decizional, însă a fost dezbătut în Comisia Juridică.

Aceste prevede că articolul 20, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Persoana supusă traficului de persoane care a săvârșit una dintre contravențiile prevăzute la art. 2 pct. 3 și pct. 6 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se sancționează”.

După articolul 31, se introduce un nou articol, art. 31 indice 1, cu următorul cuprins:

„Art. 31 indice 1 – Victimele traficului de persoane au dreptul la acte de identitate emise conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată cu modificările și completările ulterioare”.

La articolul 14, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5 indice 1), cu următorul cuprins:

„(5 indice 1) Victimele traficului de persoane au dreptul la acte de identitate care să le fie emise în condițiile prezentei ordonanțe de urgență. În actele de identitate ale victimelor traficului de persoane poate fi înscris ca domiciliul social sediul unui birou de avocatură, ori sediul unei organizații guvernamentale”.

La articolul 15, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

„(6) În cazul victimelor traficului de persoane, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identate este de până la 15 zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor”.

La articolul 21 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, lit. F), cu următorul cuprins:

„f) documentele stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului afacerilor Interne, în cazul victimelor traficului de persoane”.

De asemenea, textele legii 678/2001 și OUG 97/2005 primesc o nouă numerotare.

Deputații AUR Georgel Badiu și Raisa Enachi s-au opus proiectului.

Badiu a spus că de fapt se dezincriminează cerșetoria și prostituția, conform înregistrării ședinței.

„Nu este vorba de acele acte de identitate. Trebuie să intrăm în prima parte, pentru că propunerea colegilor de la USR vizează dezincriminarea contravențiilor prevăzute la art. 2 pct. 3 și pct. 6 din legea 61/1991. Dacă ne uităm la pct. 3 și pct. 6 aici avem «apelarea în mod repetat la mila publicului precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte» (pct. 3). Avem teza 1 și teza 2. Eu înțeleg că putem să dezincriminăm prima parte dar partea a doua, adică «determinarea unei persoane la săvârșirea cerșetoriei» sau cum este la pct. 6 «îndemnul sau determinarea unei persoane la săvârșirea prostituției». Păi noi n-avem cum s-o dezincriminăm sub nicio formă, adică ar trebui introdus un amendament, dacă sunteți de acord, prin care proiectul legislativ să facă referire doar la teza 1 de la pct. 3 și pct. 6, nicidecum să le trateze în mod integral”, a afirmat Georgel Badiu.

Deputatul USR Iulian Lorincz a negat că se dezincriminează ceva.

Badiu și-a susținut punctul de vedere.

„Probabil că nu ați înțeles. Uitați-vă la proiectul de lege propus de colegul dvs. și o să vedeți. Art. 2 pct. 3 și pct. 6 nu se mai sancționează, dacă persoana respectivă a săvârșit acele contravenții prevăzute. Pct. 3 și pct. 6 au teza 1 și teza a 2-a. La pct. 3 avem «apelarea la mila publicului precum și la determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte». Eu am înțeles că este victima traficului de persoane și apelează la mila publicului un cerșetor. Dar în momentul în care el, ca cerșetor determină altă persoană să apeleze la mila publicului, păi cum să dezincriminăm așa ceva. Sau dincolo la prostituție la pct. 6, cum să dezincriminezi îndemnul sau determinarea unei alte persoane să practice prostituție”, a afirmat reprezentantul AUR.

Vicepreședintele Comisiei, Tănăsescu Alina-Elena, care a prezidat ședința, a spus de asemenea că nu se dezincriminează vreo faptă.

Iulian Lorincz a intervenit spunând: „Este forma actuală a legii. Noi ceea ce facem este să corectăm o eroare materială și să facem referire la legea 61/1991. Practic acum scrie art. 3 pct. 3 și 6 și noi schimbăm art. 2 pct. 3 și 6. E simplu, o simplă eroare materială. Data viitoare poate vă pregătiți mai bine”.

Badiu a răspuns: „Este o eroare. Totuși am lucrat și eu vreo 30 de ani cu chestiile astea. Dacă vine unu să mă învețe pe mine cum să fac o încadrare, mi se pare penibil. Poate nu mă credeți pe mine, dar am mai întrebat și eu vreo 3 procurori și vreo 5 judecători până să vin la această ședință. Cred că colegul de la USR face un joc de masă de ping pong cu noi și nu este corect”.

Raportul proiectului de lege a fost adoptat de Comisie, cu cele două voturi AUR împotrivă.

Senatorul USR Silvia Dinică, parte din inițiatori, a declarat, pentru Digi24.ro, că „proiectul de lege are în vedere transpunerea măsurilor europene de protecție a victimelor traficului de personae și facilitează accesul la actele de identitate pentru victimele traficului de persoane”.

„Astfel, conform modificărilor introduse, victimele care au fost obligate să presteze muncă sexuală nu vor mai fi sancționate.

În cazul victimelor cărora le-au fost confiscate actele de identitate de către traficanți, accesul imediat la servicii de asistență, sprijin și protecție este direct legat de deținerea unor acte de identitate.

Proiectul de lege propune ca termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate sa fie de maxim 15 zile iar domiciliul victimei să fie protejat.

Sunt mâhnită de ce au înțeles unele partide din acest proiect prin care încercăm să facem mai ușoară viața celor care au fost traficați”, a mai spus aceasta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Apelul lui Rareș Bogdan pentru liberali: Nu vă lăsați manipulați. Bătălia e între doi candidați de dreapta

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri