„Statul de drept trebuie să rămână stat de drept, justiţia trebuie să rămână independentă, iar democraţia – neafectată. Asta este opinia mea. Pe de altă parte, este evident că toată România înţelege importanţa pe care o are preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Sunt pregătit să lucrăm împreună, şi Guvernul este pregătit, pentru o preşedinţie de succes. Dar asta nu înseamnă că îmi voi coborî standardele în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa justiţiei. Vom avea dezbateri aprinse pe aceste subiecte în România, dar preşedinţia Consiliului UE va fi una de succes şi vom colabora”, a spus Iohannis.
Când se ia o decizie în privința rezoluției
Decizia finală dacă va exista o rezoluție sau nu va fi luată în ședința președinților grupurilor parlamentare în săptămâna dinaintea plenarei din noiembrie. Deci, joi, 8 noiembrie, grupurile parlamentare vor decide dacă va fi sau nu o rezoluție, a precizat la Digi24 europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.
„Faptul că se discuta despre adoptarea unei rezoluții despre țara noastră arată că există îngrijorări legate de guvern și nu e un lucru bun în sine. Dacă rezoluția ar distinge clar între cei care merită criticați din România și lucrurile bune, care merg în România, n-aș avea nimic împotriva ei, dar cu rezoluția există mereu riscuri”, spune europarlamentarul.
El a explicat că rezoluția va fi negociată de toate grupurile politice și va fi un compromis între Partidul Popular European și ALDE care „nu dau crezare tuturor prostiilor spuse de PSD și ALDE în România”, dar vor ține cont. „Eu nu vreau să se facă un compromis pe numele țării mele, de aceea o rezoluție implică și acest risc”, a punctat europarlamentarul. „Trebuie să ne gândim foarte bine dacă vom merge pe acest drum. De preferat ar fi, pentru a nu face un compromis pe numele țării noastre, poate să nu avem o rezoluție acum, în pragul președinției”, a argumentat Siegfried Mureșan.