Live

Florin Cîțu este noul președinte al Senatului, după ce Anca Dragu a fost revocată. USR va contesta decizia la CCR

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu și Anca Dragu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului cu voturile PNL, PSD și UDMR, iar funcția a fost preluată de premierul interimar Florin Cîțu, în urma votului din plen. USR a anunțat că va contesta revocarea Ancăi Dragu la Curtea Constituțională.

ACTUALIZARE 13.43. Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului, cu 82 de voturi. Anca Dragu, senatoare USR, revocată astăzi din funcție, a candidat din nou și a primit 25 de voturi. Alte 17 voturi au fost anulate.

ACTUALIZARE 12.40. Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.


Senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că că există decizii CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. Ea a invocat două articole din Constituție, Regulamentul Senatului și o decizie a CCR.

„Este un punct care ține de realitatea politică la acest moment. Nu este o sancțiune pentru Anca Dragu, este o chestiune firească de normalitate atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică”, a spus Gorghiu.
Solicitarea de revocare din funcție a Ancăi Dragu a fost depusă de PNL, PSD și UDMR și va fi supusă la votul plenului, care va avea loc la ora 12.00.

Tot azi ar trebui să aibă loc votul pentru noul președinte al Senatului, care ar urma să fie Florin Cîțu, care a pierdut mandatul de premier.

Pe de altă parte, USR spune că revocarea Ancăi Dragu e „neconstituțională”.

„USR va lupta pentru a împiedica abuzul deosebit de grav pe care noua majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR îl orchestrează la Senat în scopul revocării neconstituționale a președintei Anca Dragu”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, și Camera Deputaţilor își alege astăzi președintele. Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a anunţat candidatura pentru această funcţie și este susținut și de PNL și UDMR.

Votul pentru alegerea președintelui Camerei va fi secret cu buletine, potrivit ordinii de zi.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Senatul şi Camera Deputaţilor și-au ales președinții: Ilie Bolojan și Ciprian Șerban. Câte voturi au obținut

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Clotilde Armand a renunțat până la urmă la mandatul de senator. Cum a încercat până azi să și-l păstreze, în ciuda deciziei ANI

Noul Parlament se reuneşte azi în prima şedinţă, la ora 14.00

Partenerii noștri