Alianța Vestului. Primarul PSD care nu se aliniază poziției partidului
Alianța Vestului e privită cu ostilitate de PSD. Parteneriatul dintre cele 4 orașe vestice, Arad, Cluj, Oradea și Timișoara, e văzută de unii social democraţi chiar ca un atac la adresa integrităţii teritoriale a României. Edilii celor 4 oraşe aliate spun însă că nu urmăreasc decât dezvoltatea şi bunăstarea comunităilor lor.
Dominic Fritz: Este o victorie unică, care încheie definitiv tranziția post comunistă în Timișoara
Nicolae Robu, după ce a pierdut primăria Timișoarei: Am dormit așa de bine, cu telefonul în mână
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Meteorologii anunță vreme caldă
Un șofer polonez circula cu TIR-ul pe contrasens, pe A1
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Primarii celor patru oraşe care fac parte din Alianţa Vestului spun că s-au aliat ca să-şi poate gestionea mai bine banii şi priorităţile de dezvoltare.
Nicolae Robu, primar Timişoara: Nu am vrut să speriem pe nimeni. Noi am vrut să dăm un semnal că lucrurile pot fi făcute și altfel. Nu știu cum se folosesc banii în Capitală, dar noi, din puținii bani, din păcate, ni se ia totul la bugetul centralizat.
Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: Când vezi că nu se întâmplă nimic, te asociezi și faci tu. Este vorba de 4 orașe. Ideea este să punem pe masă aceste proiecte. Ideea există în Europa, în România, am solicitat un punct de vedere de la Bruxelles și ei au spus bravo.
Specialiştii susţin această idee, dar văd şi riscurile.
Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy: Singura vulnerabilitate a acestei inițiative este mentalitatea celor de la București cărora le e frică ca nu cumva să piardă controlul pentru că nu se pune problema, altă problemă nu suntem nici Catalunia, nici Scoția.
Viorel Nistor, analist administrativ şi politic: O văd ca şi pe un proiect comun de eficientizare a administraţiei locale şi ca unicul mijloc la dispoziţie în acest moment de atragere eficientă a fondurilor europene.
Cele patru judeţe ale alianţei au avut în ultimii ani creşteri substanţiale ale veniturilor şi nivelului de trai. Datele arată că în judeţul Timiş, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 12.000 de euro. Rata şomajului a fost în 2017 una dintre cele mai mici din ţară, 1,1%, în timp ce judeţul a avut un produs intren brut de 9,5 miliarde de euro.
Clujul a avut anul trecut un PIB pe cap locuitor de peste 11.000 de euro. Şi aici şomajul a fost scăzut - 2,1%.
Şi judeţul Arad este în plină dezvoltare. Cu o populaţie de aproape 420.000 de locuitori şi cu o rată a şomajului de 2%, anul trecut produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 9.000 de euro.
Şi în judeţul Bihor cifrele sunt bune. Rata şomajului a fost anul trecut de 2,4%, iar PIB-ul pe locuitor de peste 7.600 de euro, la o populaţie estimată în acest an la 570 de mii de locuitori.
Oamenii salută uniunea.
-Cred că este bună inițiativa din punctul de vedere al bugetului care ar rămâne la nivel regional.
-Ne-am săturat de cei din Sud şi de conducerea lor.
-Politicienii nu sunt destul de bine instruiţi ca să poată să conducă o ţară.
Nu toţi social democraţii critică iniţiativa Vestului. Primarul Constanței o salută.
Decebal Făgădău, primarul Constanței: Este nevoie de oameni care să țină echilibrul, indiferent de culoarea politică a celor care funcționează în aceste zone.
În primul trimestru din 2019, Alianța Vestului va dobândi şi personalitate juridică.
Citiți și:
Sătul de promisiunile Bucureștiului, Clujul își face singur spital regional
CTP: Dacă noi ne ducem în șanț față de UE, Transilvania nu va face asta!
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News