Live

Adriana Săftoiu (PNL): PSD va câștiga alegerile europarlamentare

Data publicării:
Adriana Săftoiu Foto: captură video

Deputata liberală Adriana Săftoiu a declarat miercuri că PSD va câştiga alegerile europarlamentare de anul viitor, deoarece „maşinăria” partidului „încă merge”.

În același timp, Adriana Săftoiu consideră că „e foarte greu aritmetic să dai acest guvern jos”.

„Nu pentru că nu ar fi tensiuni în PSD. Ar fi o nebunie să nu vă spun că pe holurile Parlamentului, în bănci, nu-i auzi că freamătă. (...) Nu vor vota o moţiune de cenzură decât dacă le oferi ceva şi (...) ceea ce vor ei să le oferim e garanţia că vor rămâne la guvernare”, a completat Adriana Săftoiu, citată de Agerpres.

Alegerile europarlamentare ce vor avea loc în primăvara anului viitor sunt un „test de partide”, consideră liberala. „Europarlamentarele vor da trendul. Acolo se va stabili cam cum stau partidele, se va stabili puţin care va fi bătălia la prezidenţiale. (...) Sunt într-adevăr şi eu destul de curioasă care va fi ierarhia partidelor în europarlamentare. Vă rog, nu mi-o luaţi în nume de rău, dar tot PSD-ul va câştiga europarlamentarele”, a afirmat Adriana Săftoiu la o dezbatere pe tema opoziției, organizată de Grupul pentru Dialog Social și revista „22”.

Ea a spus că aprecierea aceasta este bazată pe propria experienţă. „Sunt un om care a văzut foarte multe campanii, a simţit (...) şi ştiu, europarlamentarele sunt alegeri de partide, de mobilizare de partide şi asta e, maşinăria lor încă merge, biciul funcţionează”, a susţinut deputata, care a vorbit și despre necesitatea unui consens în rândul opoziției.

Şi liderul PMP, Eugen Tomac, este de acord cu această idee. „Acest mamut nu va putea fi învins fără o coaliţie. (...) Până nu vom sta toţi la aceeaşi masă, va fi destul de dificil să îi convingem pe români că s-a creat această alternativă care merită susţinută”, a punctat el.

Dacian Cioloș: Cu domnul Orban n-am avut discuții în ultimele luni. România are nevoie de un PNL restructurat

La rândul său, liderul Mişcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloş, a apreciat că românii au nevoie de oameni politici care „să le inspire nu doar că pot da jos PSD”.

În context, Dacian Cioloş a menționat care este colaborarea formaţiunii sale politice, nou apărute, cu partidele parlamentare.

„Şi cu PNL, din partea noastră, uşile sunt deschise. E drept, cu domnul Orban n-am avut discuţii în ultimele luni. (...) Eu cred că în primul rând lucrurile trebuie clarificate în PNL şi asta nu noi putem să facem. Evident, PNL e un partid important şi e un partid de care România are nevoie. România are nevoie de un PNL restructurat în aşa fel încât să reinspire încredere şi, cred eu, nu doar să păstreze electoratul pe care îl are (....). PNL are nevoie şi să inspire”, a afirmat el.

În opinia lui Dacian Cioloş, un partid politic trebuie să ofere mai mult decât înlăturarea formaţiunii aflate la guvernare.

„Românii au nevoie acum şi de asta, să vină oameni care să-i inspire, să inspire încredere şi să le inspire încrederea nu doar că pot da jos PSD, ci că pot să pună în loc ceva care să-i ajute pe români să se proiecteze pe viitorii zece ani”, a subliniat el.

Totodată, liderul RO+ a menţionat motivele care l-au făcut să nu intre în politică imediat ce i s-a încheiat mandatul de premier tehnocrat. „Am spus foarte clar că nu voi participa la alegeri atâta timp cât sunt prim-ministru independent. (...) Consideram că responsabilitatea e a celor care participă la alegeri, şi nu a unui guvern care n-a avut o majoritate în Parlament şi căruia să i se ceară să vină apoi şi să propună o alternativă politică”, a punctat el.

La rândul său, senatorul USR Vlad Alexandrescu a vorbit despre configuraţia parlamentară în raport cu partidul de la guvernare. „În momentul de faţă, situaţia parlamentară este deosebit de dificilă din pricina clientelismului politic. Partidul Social Democrat nu este un partid care funcţionează după idei şi principii, după cauze mai mult sau mai puţin nobile, este un partid care funcţionează pe un sistem pur clientelar. De aceea, sigur că în momentul de faţă dezideratul este pentru toată lumea o moţiune de cenzură care să treacă şi studiem cel mai bun moment pentru a depune această moţiune de cenzură cu şanse. Nu e un lucru uşor. Geografia, cartografia clientelară a PSD-ului este extrem de complicată şi se schimbă în fiecare zi, după bunul plac al liderului suprem, domnul Liviu Dragnea", a afirmat parlamentarul.

Dezbaterea „Opoziţia, încotro?”, organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi revista „22”, a reunit parlamentari, jurnalişti şi membri ai societăţii civile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova a picat. Votul a avut loc după miezul nopții

Guvernul de la Paris ar putea fi demis printr-o moțiune de cenzură, o premieră după 62 de ani. Care sunt motivele

Ciucă, despre moţiunea de cenzură inițiată de USR: „Este absolut lipsit de sens”

Elena Lasconi anunţă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu și îi cere lui Ciucă să o semneze

Partenerii noștri