Absentă de la Sibiu, Dăncilă îi ține la București pe Meleșcanu și Ciamba. Cei doi aveau întâlniri programate la summit
Premierul Viorica Dăncilă îi ține pe miniștri la București. Ca să nu poată participa la summitul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, miniștrii cu atribuții în această întâlnire foarte importantă - cel de externe și cel al afacerilor europene - au fost convocați de premier la alte activități, în așa fel încât vor fi în imposibilitatea de a se prezenta la Sibiu.
Regina Elisabeta a II-a, la G7: "Ar trebui să arătăm de parcă ne simțim bine?"
USR PLUS cere ca Dăncilă să nu mai fie consilier la BNR
Dăncilă, editorialist în Jerusalem Post. CTP: A văzut-o pe Firea dansând Jerusalema
Alexandru Rafila n-a votat-o pe Dăncilă
Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul "giroscop"
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Postul Crăciunului, ținut cu bunătăți făcute în casă
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Inițial, miniștrii Teodor Meleșcanu și George Ciamba își anunțaseră prezența la summit. Întâlnirile pe care le aveau sunt foarte importante pentru cele două ministere.
În plină dispută lansată de social democrați privind absența Vioricăi Dăncilă de la summit-ul de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a spus: „Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European.”
Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă”, a adăugat el.
Nemulțumirea Vioricăi Dăncilă
În weekend, şefa Guvernului spunea că au fost uitaţi „tocmai cei care au muncit pentru România”.
„Am văzut programul, am văzut că domnul preşedinte face o inspecţie în piaţă, e foarte bine că vrea să vadă ceea ce, de fapt, a investit Guvernul, pentru că marea parte a fondurilor pentru acest Summit şi organizarea a aparţinut Guvernului”, spunea Viorica Dăncilă.
Este vorba însă despre bani publici, nu despre banii Guvernului.
Pe de altă parte, nu se pune problema ca o ţară să aibă doi reprezentanţi la cel mai înalt nivel al discuţiilor. Reprezentantul de drept este preşedintele ţării. Mai interesant este că Viorica Dăncilă pare că nu-i lasă nici pe miniştri să asiste la evenimente. Din informaţiile Digi24, ştim că a pregătit o agendă aglomerată pentru cabinetul său, cu mai multe deplasări în teritoriu în următoarele zile.
În ceea ce privește programul summitului, că toate sesiunile de lucru programate sunt destinate strict reprezentanţilor celor 27 de ţări – Marea Britanie nu a fost invitată. Aşadar la niciunul dintre aceste evenimente nu ar fi posibilă invitarea premierului Viorica Dăncilă.
Miza summitului UE de la Sibiu
Când britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană, în 2016, liderii UE au convenit că toate discuţiile despre viitorul Uniunii Europene se vor ţine în lipsa premierului de la Londra. Chiar dacă Brexitul n-a mai avut loc pe 29 martie, aşa cum era stabilit, decizia formatului UE27 rămâne valabilă.
Summitul de la Sibiu se vrea un moment T0 al spaţiului comunitar aşa că se va încheia cu o declaraţie de la Sibiu la care România are o contribuţie majoră. Această declaraţie a fost redactată cu pixul pe hârtie, relatează Politico, de către Klaus Iohannis şi Jean-Claude Juncker în toamna anului trecut, iar acelui document i-a adus câteva modificări Donald Tusk.
Aşa cum cere procedura, declaraţia a fost analizată ieri de ambasadorii statelor UE la Bruxelles. Au dat undă verde textului după numai 50 de minute de dezbateri şi nu au făcut nicio schimbare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News