Live

10 mai, votată Ziua Independenței. “Nu sunteți urmașii Brătienilor, ci Gigei”/ “România sărbătorește, în ciuda vânzătorilor de șaorma"

Data actualizării: Data publicării:
Parlamentul României.Foto: INQUAM Photos / George Călin

Dispute aprinse în Parlament, unde aleșii au decis ieri că 10 mai va fi zi de sărbătoare naţională. În plen s-au dus lupte grele, pentru că mai mulți parlamentari și-ar fi dorit ca Ziua Independenței să fie pe 9 mai.

Andrei Daniel Gheorghe, deputat PNL: “Este un vot de blam dat ocupanților sovietici, comuniștilor și celor care au batjocorit România! 10 mai va fi de-a pururea ziua independenței de stat a României! Vă mulțumim pentru acest gest istoric”.

Este a doua oară în această săptămână când sărbătorirea Zilei Independenței stârnește discuții aprinse în Parlament. Dacă luni aleșii și-au aruncat cuvinte grele și nu s-au înțeles dacă celebrarea se va face pe 9 sau pe 10 mai, astăzi au decis prin vot. Iar pentru că rezultatul nu i-a mulțumit pe toți, s-a dat din nou startul scandalului în Paralament.

Adrian Solomon, deputat PSD: „Dacă am citat luni din domnul Iohannis, azi vreau să citez din Regele Carol I. Regele a fost comntemporan cu evenimentele și probabil știa despre ce vorbește, spre deosebire de inițiatori, care astăzi au dat o palmă poporului român votând schimbarea adevărului istoric. Voi nu mai sunteți azi urmașii Brătienilor, sunteți urmașii lui Agamiță Dandanache și din falnicii mitici dâmbovițeni ați devenit niște bieți Gigei”.

Social-democrații s-au arătat contrariați de faptul că Ziua Independenței va fi sărbătorită pe 10 mai. Asta pentru că și ei au un proiect care propune marcarea acestei zile, însă, pe 9 mai. Cu toate acestea, inițiativa liberalilor a ajuns la vot final și chiar a fost adoptată, în timp ce propunerea PSD a rămas în sertarele Camerei Deputaților.

Gigel Știrbu, deputat PNL: “Sigmund Freud spunea următorul lucru: dovada apariției prostiei e lipsa rușinii. Și Freud nu vindea șaorma. România, din acest moment, își poate sărbători legal câștigarea independenței împotriva voinței și crezului vânzătorilor de șaorma”.

Mircea Chelaru, deputat AUR: „Vreau să vă anunț că nu sunt vânzător de șaorma. Nici măcar nu o consum. Dar din punct de vedere al respectării adevărului istoric, am produs încă o dată un sacrilegiu. Se pare că adevărul a intrat pe patul lui Procust. Dacă l-am depășit, cineva îl taie, dacă e mai scurt, cineva îl lungește. Nu știu ce s-a întâmplat astăzi. L-ați tăiat sau l-ați lungit?”.

Evenimentele istorice au dus la controversa iscată în jurul acestei sărbători. Asta pentru că, pe 9 mai 1877, prim-ministrul Mihail Kogălniceanu a citit în Camera Deputaților actul de Independență, în timp ce, pe 10 mai, Carol I a semnat documentul oficial.

Proiectul PNL care prevede ca Ziua Independenței Naționale să fie sărbătorită pe 10 mai a fost adoptat cu 166 de voturi favorabile. Astfel că merge mai departe la președinte pentru promulgare.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce consecințe poate avea pentru Netanyahu mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri