Peste 170 de incendii de vegetație stinse în ultimele 24 de ore. 18 persoane afectate de caniculă au ajuns la spital
Pompierii au stins peste 170 de incendii de vegetație în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanț comunicat sâmbătă de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. De la începutul perioadei de caniculă, au ars aproape 2.000 de hectare de vegetație și păduri. 18 persoane au ajuns la spital din cauza efectelor caniculei.
În cele 1.421 de puncte de prim ajutor și hidratare care funcționează la nivel național, în ultimele 24 de ore au primit asistență 1.546 de persoane, dintre care 18 au fost duse la spital, potrivit bilanțului IGSU.
Totodată, pompierii au stins 174 de incendii de vegetație, care au afectat o suprafață de 756 de hectare. De la începutul perioadei caniculare și până în prezent, au fost afectate 1.963 hectare de vegetație uscată și păduri, se mai arată în comunicatul IGSU.
Inspectoratele județene pentru situații de urgență au desfășurat trei transporturi de apă către zone afectate: o misiune de transport de apă potabilă, o misiune de transport de apă menajeră și o misiune de transport de apă pentru animale.
Autoritățile locale au efectuat 67 de misiuni, dintre care 27 transporturi apă potabilă, 24 transporturi de apă menajeră, 16 transporturi de apă pentru animale.
Cu scopul de a conștientiza populația asupra riscurilor la care este expusă prin incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente, respectiv a consecințelor negative asupra mediului înconjurător, în ultimele 24 de ore au fost realizate 1.374 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost împărțite 5.940 materiale informative.
Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, la nivel național, în mediul rural s-au desfășurat 591 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Dintre acestea, 223 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 13 cu ajutorul autorităților locale, 355 de către SVSU.
Totodată, au fost executate 54 de controale/verificări de prevenire în scopul preîntâmpinării riscului de producere a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă, în urma cărora au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale, dintre care 92 avertismente și 19 amenzi, în cuantum de 27.000 lei.
Sfaturi pentru a face față caniculei
IGSU prezintă o serie de sfaturi pentru populație, astfel încât oamenii să fie cât mai puțin afectați de efectele caniculei:
- evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00
- bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice!
- poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
- consumă fructe și legume proaspete
- nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite
- resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News