Live

Personaje controversate propun ieșirea României din UE. Ce „argumente” aduc

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În contextul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la statul de drept din România și al referendumului privind modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei, mai multe personaje de rangul 2 propun RoExit - ieșirea României din Uniunea Europeană.

Liviu Dragnea a reacționat după afirmațiile făcute luni seară de Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, în Comisia pentru drepturi și libertăți a Parlamentului European. El a susținut că este dezamăgit de această atitudine şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată atât de brutal.

Vorbind și despre poziția lui Frans Timmermans în legătură cu referendumul - aceea că nu vrea ca valorile familiei să fie transformate în arme pentru a justifica homofobia și inclusiv faptul că UE nu are competențe pe această temă, fiind dreptul fiecărui stat membru să decidă - Liviu Dragnea a afirmat: „Nu cred că domnul prim-vicepreședinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spațiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituție căsătoria. Eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi. Și nu trebuie să mai mergem pe ideea de a fi political corect ca să dăm bine la nu știu ce porți înalte. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei țări și la viitorul acestei națiuni putem să adoptăm și această poziție a ghiocelului. Eu unul nu am de gând să fac asta”.

„UE ne-a furat destul”

Tot aseară a fost lansată și propunerea ca România să iasă din UE. Autorul propunerii este Daniel Dragomir (foto), fost colonel SRI, condamnat într-un dosar de corupție și unul dintre cei mai vocali adversari ai luptei anti-corupție, scrie G4Media.

Potrivit sursei citate, el este un apropiat al PSD. Daniel Dragomir este anchetat de DIICOT pentru spionarea şi hărţuirea Laurei Codruța Kovesi în dosarul Black Cube. Într-un alt dosar, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals în primă instanță. El a fost arestat preventiv de două ori.

Acesta s-a folosit în atacul său, postat pe Facebook, de marile teme puse în dezbatere de condamnați penal și persoane apropiate lor: România trebuie să fie un stat suveran, marile corporații străine ne fură resursele și nu plătesc taxele, e dreptul românilor să aleagă ce scrie în Constituție, plătim UE mai mult decât primim prin fondurile europene.

„A cam venit vremea să ne gândim serios la ce este bine și pentru România. Că pentru salariile și beneficiile domnului Timmermans ne-am cam umilit destul. Nu credeți că ne-ați furat destul ca să ne mai dați și lecții?”, a susținut el.

Citiți și: 

G4Media notează că propaganda lui Daniel Dragomir seamănă izbitor cu cea folosită de alte mișcări anti-europene, precum tabăra Brexit sau mișcările extremiste din Franța, Germania, Olanda sau Italia.

Marian Munteanu și „independența” față de UE

Un alt personaj care a dat înainte cu ideea „independenței” față de UE este Marian Munteanu. Candidat-retras la Primăria Capitalei, în 2016, după ce au ieșit la iveală simpatiile sale cu privire la legionari, el a dezvoltat luni seară la Antena 3 teza independenței față de UE, plecând de la tema referendumului.

„România e un stat suveran. Aceste chestiuni țin de dreptul suveran al poporului român. Decizia care se va lua la finalul acestei săptămâni este o declarație de independență. Dincolo de conotațiile sale culturale, religioase, politice, pentru că referendumul este dincolo de orice entitate care se asociază sau se implică în această dezbatere, și chiar dincolo de culte religioase, este vorba de națiunea română și de poporul român Care este pentru prima dată în istoria sa pe punctul de a se pronunța, printr-un referendum efectiv democratic, cu privire la o instituție fundamentală a civilizației. Deci aceasta este miza”, a susținut Munteanu.

Într-un mesaj publicat marți dimineață pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL critică această propunere.

„Marian Munteanu în PNL a fost un accident al istoriei noastre politice. Declarațiile sale politice nu sunt în numele PNL. Ceea ce poate scoate România din UE este atacul la statul de drept dat de Dragnea și PSD, nu bazaconiile spuse de diverse personaje publice despre un vot popular, a se vedea dezbaterile din Parlamentul European despre situația din România”, a afirmat Ionel Dancă.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader merg marţi la Strasbourg, unde urmează să aibă discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei.

Întâlnirea are loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept. Discuţia are loc cu o zi înaintea dezbaterii din Parlamentul European pe tema situaţiei statului de drept în România, votul fiind programat în 1 noiembrie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România și SUA au semnat protocolul privind achiziția a 32 de avioane de luptă „invizibile” F-35

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Partenerii noștri