Live

Cum funcționa rețeaua de la frontiera cu R. Moldova. Vameși acuzați că cereau până la 250 de euro celor care se grăbeau spre Vest

Data actualizării: Data publicării:
Vameși acuzați că cereau până la 250 de euro celor care se grăbeau spre Vest. FOTO: Facebook Poliția de Frontieră

Au avut loc percheziții de amploare, marți dimineață, în mai multe vămi din țară. Ancheta procurorilor DNA vizează mai multe fapte de corupție, privind tranzitarea frontierei în mod fraudulos. S-au ridicat documente importante în județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor. Întreaga anchetă este instrumentată de procurorii DNA din Iași, în colaborare cu autorități din Republica Moldova. Din primele informații, 20 de suspecți urmează să ajungă la audieri. 

ACTUALIZARE 13.45 O parte dintre suspecți au ajuns la DNA Iași pentru audieri. Este vorba despre agenți de poliție și vameși de la granița cu Republica Moldova din Iași, Botoșani, Vaslui și Galați, dar și vama Borș. 

Suspecții sunt bănuiți că ar fi primit sume între 20 și 250 de euro de la cetățeni moldoveni care voiau să ajungă la muncă în vestul Europei, în principal în Germania.

Faptele de corupție s-ar fi petrecut din iulie 2021 până în septembrie 2022, spun procurorii.

Azi au avut loc percheziții în cinci puncte de trecere a frontierei și la domiciliile suspecților.  Totodată, au avut loc percheziții și la punctele de trecere a frontierei de peste Prut, ancheta acolo fiind coordonată de procurori de la Chișinău.

Ancheta de amploare se desfășoară cu autorități din Republica Moldova și cu sprjinul Eurojust.  

ACTUALIZARE 11.40 Procurorii au condus la audieri 14 poliţişti de frontieră şi 12 vameşi, în urma percheziţiilor în peste 30 de locaţii, dintre care cinci erau puncte de trecere a frontierei, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. 


Știre inițială

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție transmis către Agerpres, în cursul zilei de marţi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt făcute percheziţii în 31 de locaţii pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Neamţ şi Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Surse judiciare au precizat că vizaţi în acest caz ar fi lucrători din punctele de frontieră Borş, Stânca-Costeşti, Albiţa, Oancea, Sculeni pentru fapte de luare de mită.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi, în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022. 

Editor : Loredana Bancăș

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Un bărbat care transporta un cadavru pe scaunul pasagerului a fost arestat la frontieră, în Croația. Ce explicație a dat autorităților

Ucraina vrea să deschidă 11 puncte de trecere a frontierei cu România

Partenerii noștri