Live

Pentagonul: Rusia nu a reușit să comande și să echipeze 100.000 de militari în Ucraina. Dacă adaugă 300.000, nu va rezolva mare lucru

Data publicării:
Recruți în armata rusă, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Cei 300.000 de rezerviști despre care Serghei Șoiug a anunțat că vor fi înrolați în cadrul mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin nu vor reuși să rezolve problemele „sistemice” cu care se confruntă armata rusă în Ucraina, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Pentagon.

„Conform evaluărilor noastre, va dura ceva timp până când Rusia va reuși să antreneze, să pregătească și să echipeze aceste forțe”, a spus Ryder care a adăugat că, deși, această mobilizare poate acoperi pierderile pe care armata rusă le-a înregistrat în rândul militarilor, „nu e clar în ce măsură va rezolva în mod semnificativ problemele de comandă și control, de logistică și în special pe cele de moral pe care le au forțele ruse în Ucraina”.

Astfel, generalul american a precizat că dacă armata rusă nu a putut să comande și să echipeze circa 100.000 de trupe în Ucraina, adăugarea unui număr suplimentar de alte 300.000 de trupe nu va schimba în bine situația de pe teren.

„Dacă deja te confrunți cu niște provocări majore și nu ai încercat să rezolvi anumite probleme de ordin sistemic sau strategic, nimic nu arată că va îți va fi mai ușor doar dacă adaugi mai multe variabile în această ecuație”

Ordinul pentru mobilizarea parțială a armatei ruse conține un paragraf secret. Serghei Șoigu a spus că vor fi mobilizați doar 300.000 de rezerviști care au „experiență militară” și că aceștia „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” (în Ucraina).

Ulterior, publicația rusă Novaia Gazeta a anunțat că paragraful secret conține date care arată că MApN rus trebuie să înroleze un milion de oameni.

Conform unei analize a Institutului pentru Studii ale Războiului (ISW), Federația Rusă dispune, pe hârtie, de o rezervă alcătuită din 2 milioane de foști recruți și militari angajați pe bază de contract. Dintre aceștia, foarte puțini sunt pregătiți de luptă. Astfel, ISW estimează că doar 10% din rezerviștii ruși beneficiază de programe suplimentare de instrucție, după terminarea stagiului militar. Practic, Rusia dispune în orice moment de doar 4-5.000 de astfel de rezerviști bine instruiți, conform standardelor occidentale (care constituie așa-numita „rezervă activă” și care pot fi mobilizați rapid).

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA au trimis bombardiere strategice B-52 în Orientul Mijlociu pentru a descuraja Iranul

Atac cu rachetă în centrul Israelului vineri noapte. Libanul anunță peste 50 de morți în urma unor lovituri israeliene fără avertisment

Torturați și trimiși la moarte: Dezvăluirile soldaților din unitățile „Storm” aruncați în asalturi sinucigașe de comandanții lui Putin

Femeie acuzată de neglijență în Crimeea, pentru că fiica ei de 10 ani „a discreditat” armata rusă cu un emoji pro-Ucraina

Partenerii noștri