Pedofil căutat în București | Expert criminalist: Dacă s-ar modifica codurile penale, imaginile nu ar putea fi folosite ca probă
Bărbatul căutat de polițiștii din București după ce vineri dimineață a agresat sexual doi copii într-un lift din Drumul Taberei ar putea scăpa nepedepsit, este ipoteza unui expert criminalist. Asta dacă noile modificări la codurile penale adoptate de coaliția PSD-ALDE ar intra în vigoare.
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru furt de haine dintr-un mall. Imagini de pe camerele de supraveghere
Caz de sclavie la o stână din Covasna: șase persoane exploatate de o familie
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Doi dintre cei opt agresori care au bătut cu ciocanul un bărbat, lângă București, au fost prinși. Sunt acuzați de tentativă de omor
O femeie din București a fost arestată după ce a incendiat o mașină. Ce le-a mărturisit anchetatorilor
Imagini de la locul accidentului din Capitală de la Pasajul Lujerului. Momentul în care șoferul accelerează și mașina cade în gol
Dan Antonescu, expert criminalist, a declarat la Digi24 că aceste imagini, dacă s-ar modifica codurile penale, nu ar putea fi folosite ca probă.
„Doi copii care au fost traumatizați printr-un astfel de gest al unui dezaxat, el ar putea scăpa nepedepsit pentru că legea l-ar putea proteja. Sper ca astfel de modificări să nu se întâmple”, a precizat el.
În acest caz, expertul a adăugat că „orice informație pe care cineva o deține, dacă e reținută, nu are valoare, trebuie comunicată celor care pot folosi informațiile pentru a-l opri pe acest individ de a mai face astfel de gesturi”.
„Poliția nu poate face singură totul, are nevoie de ajutor, de informații”, a subliniat Dan Antonescu.
„Omul acesta nu a apărut din neant, trăiește undeva, are un mediu, familie, probabil cerc de familie și în anumite momente de rătăcire ajunge să facă ce a făcut și ce e filmat. Omul e cunoscut de cineva. E un mare păcat să nu comunicăm - cei care știu ceva despre el - poate au senzația că dau vină pe cineva, care nu e vinovat de ce e acuzat”, a mai spus Dan Antonescu.
Magistrații prezintă 13 cazuri în care românii nu vor mai fi protejați în fața infractorilor
Comisia specială condusă de Florin Iordache a anunțat la finalul lunii decembrie 2017 că așteaptă propuneri de modificare a amendamentelor până pe 15 ianuarie 2018, pentru a se reuni în ultima săptămână din ianuarie.
Luna trecută, parlamentarii PSD au făcut mai multe propuneri cel puțin controversate privind faptele de corupție. Într-o singură zi, 18 decembrie, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus în Parlament trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Acestora li se adaugă, în aceeași zi, un al patrulea proiect, de modificare a Legii privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice. Este vorba inclusiv de redefinirea unor infracțiuni precum luarea și darea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu.
Totodată, 105 deputați, dintre care 103 de la PSD, unul neafiliat şi unul de la minorităţi, au depus o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea funcţiilor şi demnităţilor publice, în sensul introducerii unui termen de prescripţie pentru conflictul de interese şi incompatibilităţi.
De asemenea, profitând de transpunerea Directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, parlamentarii puterii au formulat alte zeci de amendamente la Codul de procedură penală și la Codul penal. De unele dintre modificări ar beneficia liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în dosarele penale pe care le au.
Obligativitatea transpunerii Directivei UE „este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală”, a arătat și Ministerul Public printr-un comunicat.
În plus, zile la rând, magistrații din zeci de orașe au protestat tăcut față de aceste modificări.
Ambasadorii a șapte state UE și-au exprimat îngrijorarea legată de modificările aduse legilor Justiției în România. Avertismentul este semnat de ambasadorii țărilor: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda.
În replică, Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, a răspuns: „Eu rog toţi cei care aduc critici la cele trei legi să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt nişte legi mai bune, nişte legi mai coerente, nişte legi în concordanţă cu normele şi cu legislaţia europeană şi nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România”, a adăugat el.
De asemenea, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că are anumite „nedumeriri” referitoare la scrisoarea comună a celor şapte misiuni diplomatice în România şi că aceasta ar putea fi „rezultatul unei insuficiente cunoaşteri” asupra conţinutului legilor privind funcţionarea Justiţiei.
Pe același subiect
De la condamnatul Marian Ghiveciu la profesorul Tudorel Toader
Judecător: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”
Reacția lui Carmen Dan după ce șeful de la Omoruri a criticat schimbările Codului Penal
VIDEO. Cum explică PSD modificările la codurile penale folosind crima de la metrou
Toader: Dacă Parlamentul nu transpune Directiva, Guvernul va adopta OUG. Premierul nu ar fi de acord
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News