Live

Patronatele din turism cer ca românii care merg în vacanță în străinătate să plătească o taxă în plus

Data actualizării: Data publicării:
Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus când își cumpăra vacanța. FOTO: Getty Images

Românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă în plus când își cumpăra vacanța. Asta, pe lângă taxa turistică aplicată de către țara de destinație. Propunerea aparține Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care lansează suma de un euro de persoană.

Agențiile vor colecta taxa de la români, iar banii strânși ar uma să fie folosiți pentru promovarea României.

Mai mult, se ia în calcul să fie taxați și turiștii care își fac vacanța pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care lucrează la un astfel de proiect, a declarat la Digi24 că ar putea fi vorba de o taxă de un euro pentru orice român care își face vacanța în străinătate.

"În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro. 

Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului. Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei. 

Ne gândim la un euro. Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. 

Așteptăm să treacă această furtună financiar-fiscală care e în Parlament ca apoi să venim și noi cu această propunere care să fie implementată într-un act normativ, nu vrem să afecteze bugetele turiștilor.

Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm", a declarat Dragoș Răducan.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit ”cerșetor” în țara sa, Doroftei regretă acum decizia luată: ”Îmi vine să-mi dau cu pumnii în cap”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stațiunea de lux Sindalah, parte a megalopolisului saudit Neom, a fost inaugurată la Marea Roșie. Cum arată

VIDEO Un nou protest în Spania față de turismul excesiv. Sute de oameni au ieșit pe străzi la San Sebastian

A început sezonul fraudelor cu oferte de vacanțe pentru Crăciun și Revelion. „Fiind atrași de preț, cad în plasă destul de ușor”

Protestele locuitorilor din orașele europene nu au oprit supraturismul. Spania a avut un număr record de vizitatori în vara acestui an

Partenerii noștri