Patriarhul Daniel: "Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală"
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi-a exprimat, duminică, speranţa ca peste trei ani să fie sfinţită pictura în mozaic a Catedralei Mântuirii Neamului, al cărui altar a fost sfinţit în prezenţa Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, a Mitropolitului de Patra, Hrisostom, şi a membrilor Sfântului Sinod al BOR.
"Cu ajutorul lui Dumneze, am sfinţit altarul acestei catedrale numită a Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională. Dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi care ne vor ajuta în continuare. Pentru, că aşa cum se vede, mai sunt unele lucrări pentru terminarea turlei pantocrator, turlei centrale, iar după aceea urmează pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală", a spus patriarhul, după citirea Actului de sfinţire, citat de Agerpres.
Patriarhul Daniel a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, "toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru oferirea dorinţelor de bine".
Actul de sfinţire trece în revistă istoria ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, începând din 1877, când s-a resimţit necesitatea construirii unei catedrale naţionale în Bucureşti şi până în prezent, când s-a săvârşit slujba de târnosire a lăcaşului. Documentul este semnat de Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, de Patriarhul BOR, Daniel, de Mitropolitul de Patra, Hrisostom, de toţi înalţii ierarhi prezenţi la slujbă.
Aproximativ 30.000 de oameni şi 2.000 de invitaţi au asistat duminică dimineaţa la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialităţile prezente numărându-se premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură.
Mulţi dintre cei care asistă la eveniment pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului au venit, din toată ţara, îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri tricolore şi ale Patriarhiei.
Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în faţa impozantului edificiu la ora 8,00 şi a continuat în faţa Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naţionale, la ora 9,00, cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale.
După Sfânta Liturghie săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale, caare se află în curs de desfăşurare, la ora 13,00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, precum şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News