Live

Serviciile secrete ucrainene susțin că au dezafectat întregul sistem de vot electronic al Rusiei într-un „masiv” atac cyber

Data actualizării: Data publicării:
Peste 10.500 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în prima zi de vot. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Specialiștii în securitate informatică din cadrul serviciilor militare de informații ale Ucrainei (HUR) au dezafectat sistemul prin care se poate vota electronic la alegerile prezidențiale din Rusia, au declarat surse din HUR pentru agenția de presă ucraineană Ukrinform.

„Website-ul nu funcționează. Sistemul de vot nu funcționează. Specialiștii cyber ai HUR au trecut de toate sistemele de securitate. Atacul va continua până la finalizarea votării”, au precizat sursele ucrainene.

Rostelecom, principalul serviciu de internet al Federației Ruse, a anunțat că au fost înregistrate peste 90.000 de atacuri cyber asupra serverelor Comisiei electorale a Rusiei, a sistemului de vot electronic și a altor instituții publice, informează Ria Novosti. Toate aceste atacuri „au fost respinse”, a spus un reprezentant al Rostelecom.

„Un atac fără precedent a avut loc ieri (vineri) la ora 12:47, ora Moscovei. Un atac cibernetic de amploare a fost declanșat asupra portalului DEG (de vot electronic), care era la nivel de aplicație și emula cererile altor utilizatori către DEG. La apogeul atacului, au fost înregistrate peste 2,5 milioane de accesări pe secundă. Desigur, o astfel de încărcătură a cauzat întârzieri în portal”, a spus Igor Liapunov reprezentant Rostelecom.

Concomitent, Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, a anunțat sâmbătă că se confruntă cu un atac pe scară largă de „negare a serviciului”, o formă de atac cibernetic care blochează utilizarea internetului, împotriva prezenţei sale online şi a suspendat „serviciile neesenţiale” pentru a-l respinge, informează CNBC.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care candidează la alegerile prezidenţiale din Rusia în calitate de candidat independent susținut de partidul Rusia Unită, a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze alegerile.

În Rusia se desfășoară în aceste zile primele alegeri prezidențiale organizate după invazia pe scară largă a armatei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Deși Putin nu se confruntă cu o opoziție semnificativă și este aproape sigur că va câștiga aceste alegeri, s-au înregistrate deja incidente în cinci regiuni din Rusia: incendieri la secţiile de votare ori alegători care au sabotat urnele de vot.

Comisia electorală a Rusiei a raportat vineri că s-a confruntat cu peste 10.500 de atacuri cibernetice în prima zi de vot, iar un site web cheie al guvernului, folosit pentru votul online, a fost indisponibil în unele regiuni ruseşti pentru o mare parte a zilei, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph, preluate de news.ro.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Partenerii noștri