Live

Pacient salvat după ce a primit inima unui bărbat decedat într-un accident. Alte organe ale victimei au ajuns la încă patru bolnavi

Data actualizării: Data publicării:
Pacient salvat după ce a primit inima unui bărbat decedat într-un accident. FOTO: Captură Digi24

Familia unui bărbat care a decedat în urma unui accident rutier a decis să salveze cinci pacienţi şi a fost de acord cu donarea de organe. Inima celui care şi-a pierdut viaţa bate acum în pieptul unui bărbat în vârstă de 43 de ani. Pentru el, singura şansă să rămână în viaţă era transplantul. Intervenția a fost realizată cu succes la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Pacient: "Le mulțumesc din tot sufletul, încurajez pe toată lumea să fie de acord cu donarea și va rămâne întotdeauna în gândurile mele".

Lupta pentru viaţă a început la Spitalul județean Timişoara, unde a avut loc prelevarea de organe. Inima trebuia să ajungă la pacient în cel mult patru ore, motiv pentru care transportul a fost făcut cu un avion al Forțelor Aeriene Române.

Profesorul Horaţiu Moldovan este cel care a făcut prelevarea, dar şi transplantul, împreună cu Horaţiu Suciu, medicul de la Târgu Mureş care a realizat cele mai multe astfel de operaţii.

Horaţiu Moldovan: "Pacientul e internat de ieri și e pregătit pentru operație. A fost reeevaluat în cursul nopții pentru această intervenție, colegii încep operația în timp ce noi facem transportul aerian, deci deja când noi ajungem în spital el va fi deja deschis și va fi transplantat."

Transplantul a durat cinci ore, iar acum pacientul este bine. A ajuns în această situaţie gravă în urma unui infarct. Când a fost sunat de medici că va avea loc transplantul era acasă, la Focşani.

Pacient: "Mi-au spus că există donator compatibil și m-am decis că este șansa mea, poate singura șansă."

Pacientul se afla pe lista de așteptare de o lună, iar starea lui de sănătate era foarte gravă.

Oana Fronea, medic cardiolog: "Acest pacient este un norocos, pentru că a intrat recent pe lista candidaților de transplant. Fără transplant prognosticul lui pe termen lung era limitat."

Gabriel este al treilea pacient de la Spitalul Floreasca care a beneficiat de un transplant de inimă în acest an. Pentru a putea fi realizat, între donator şi pacient trebuie să existe o compatibilitate. Cel mai important e să aibă aceeaşi grupă de sânge.

Horaţiu Moldovan: "Am transplantat un cord de la un donator de 53 de ani unui receptor de 43 de ani, am substituit un cord bolnav cu unul sănătos. Este un gest umanitar de adâncă generozitate care salvează viața altor pacienți."

Pacient: "Înainte să fac infarctul mă simțeam foarte bine. După aia starea mea s-a degradat puternic și singura speranța și șansă au fost acest transplant."

Claudiu Nica, medic cardiolog: "Evoluția pacientului a fost favorabilă încă din prima zi. Cu siguranță va fi o perioadă de recuperare cardiologică, care e esențială și îl va ajută pe pacient să revină la viața normală."

În acest moment, în România, 200 de pacienţi sunt pe lista de transplant de cord, dintre care 30 sunt urgenţe. Aceste operaţii sunt făcute pacienţilor cu insuficienţă cardiacă gravă.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

O bătrână a fost atacată cu un crucifix de iubitul nepoatei sale care credea că ea este diavolul. Amândoi au ajuns la spital

O americancă e al treilea pacient din lume căruia i-a fost transplantat un rinichi de porc

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Partenerii noștri