Video Orice victimă din România poate cere ordin de protecție. Alina Gorghiu: Toate județele vor primi brățări de monitorizare a agresorilor
Orice persoană care este victima unei agresiuni, indiferent că este fizică sau în spațiul online, poate cere ordin de protecție, a declarat Alina Gorghiu la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru de la Digi24. Ministrul Justiției a adăugat că începând cu 1 octombrie toate județele din țară vor beneficia de brățări electronice de monitorizare a agresorilor.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Viitură în Moldova. 2 morți
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Judecătoarea de la procesul lui Vlad Pascu este anchetată disciplinar
Tatăl Robertei, fata ucisă la 2 Mai
Cum se folosesc hackerii de AI ca să înșele oamenii
8 ani de la tragedia de la Colectiv și nicio schimbare
20 de familii din Crevedia și-au pierdut casele în explozii
Iohannis, despre tragedia de la Crevedia
„Am extins acest ordin la toate tipurile de protecție. Până acum beneficiai doar dacă erai membru de familie, altfel nu. Acum dacă ești membru al familiei sau ești vecin, dacă ești hărțuit online sau ești în parcare și ți se dă în cap cu ceva, tot ai posibilitatea să ceri ordin de protecție. Dacă ceri acum, statul ți-l dă extrem de repede. Sunt puține cazuri în care se respinge”, a declarat ministrul Justiției.
Alina Gorghiu spune însă că de multe ori victimele sunt reticente și nu cer sprijinul autorităților.
„Nu toate victimele acceptă acest mijloc de monitorizare. Dacă l-ar accepta și aici e poate și vina statului care n-a explicat suficient. Sistemul de monitorizare cu brățări electronice este un soft care în secunda în care agresorul s-a apropiat de victimă la poliție vine semnal de alarmă, și ea va fi protejată de poliție. Ordinul de protecție e ceva, e o hotărâre. Monitorizarea electronică e mijlocul prin care instituția statului, respectiv poliția, poate să vadă dacă s-a încălcat perimetrul. Știu că la 1 octombrie vor beneficia toate județele din țară de brățări”, a adăugat ministrul Justiției.
Mai mult, Alina Gorghiu a declarat că victimele infracțiunilor sexuale pot beneficia de compensații financiare sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.
„Un program făcut de Ministrul Justiției prin care victimele infracțiunilor vor putea să beneficieze de niște vouchere în cuantum maxim de 18.000 de lei, bani confiscați de la infractori. Fac apel, avem 300 de vouchere la Ministerul Justiției. Acum mai avem practic 299 pentru că pe primul instanța din Iași l-a acordat unei femei, victimă într-un dosar de corupere sexuală”, a adăugat Alina Gorghiu.
Editor : D.U.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News