Live

Orașul din România unde oamenii ies la referendum din cauza gunoiului

Data actualizării: Data publicării:

Disperaţi că trăiesc cu gunoiul la ferestre, locuitorii Devei ies la referendum pentru rezolvarea situaţiei. Au ajuns să nu mai poată respira când ies din case pentru că firma de colectare nu-şi face treaba. Sute de reclamaţii s-au strâns pe biroul primarului, dar acesta spune că nu-şi poate asuma plata depăgubirilor pentru rezilierea contractului. Suma se ridică la 3,2 milioane de euro.

Cetatea Devei a devenit raiul porumbeilor şi al maidanezilor flămânzi. Pentru oameni însă e un iad urât mirositor. Sute de reclamaţii s-au strâns pe biroul primarului, dar edilul spune că nu-şi poate asuma plata depăgubirilor pentru rezilierea contractului. Ar vrea că cetăţenii să şi-o asume, prin vot, la referendum.

Să facem o licitație pentru un nou operator de salubritate în municipiul Deva, unul serios, sau doresc ca primăria Deva să înființeze un serviciu de salubrizare propriu”, afirmă Florin Oancea, primar Deva.

Deva face parte din sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, iar operatorul de salubritate a câștigat licitația organizată la nivelul județului Hunedoara. În ciuda faptului că trebuie să ridice deşeurile de pe 190 de platforme de gunoi din Deva, firma de salubritate are la dispoziție doar 5 utilaje.

Neridicate la timp, sau lăsate pe lângă tomberoane, pungile cu deșeuri menajere ajung la discreția porumbeilor sau a câinilor comunitari.

Ieşirea din asociaţia judeţeană ar putea costa oraşul peste 3 milioane de euro. Oamenii par dispuşi să plătească oricât ca să scape de mizerie.

Iată ce zic locuitorii:

„Normal nu e, indiferent că e frig sau cald, nu e normal, atâta timp cât plătim avem și pretenții, nu?”

„Ieri nu era chestia asta, că și ieri am aruncat gunoiul, dar nu, nu știu ce s-a întâmplat”.

Cu gunoiul la uşă se trezesc şi locuitorii din Brad și Orăștie. Sistemul de gestionare selectivă a deșeurilor din județul Hunedoara a costat 54 de milioane de lei, fonduri europene. Aici intră și banii pentru închiderea fostelor gropi de gunoi, dar și instalațiile de procesare și selectare a deșeurilor adunate din tot județul. Bani irosiţi, atâta vreme cât cei care gestionează situaţia nu reuşesc minimul necesar: să golească pubelele de gunoi.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri SUA 2024. Pe lângă prezidențiale, americanii sunt chemați la urne pentru mai multe referendumuri și votarea Congresului

Tribunalul București a respins mai multe solicitări de suspendare a hotărârii pentru referendumul în București. Reacția lui Nicușor Dan

Șeful AEP: Există dificultăţi organizatorice şi juridice privind desfăşurarea referendumului din Capitală odată cu prezidenţialele

Nicușor Dan: Unul din obiectivele referendumului din București este înlăturarea ilegalităților din domeniul urbanistic

Partenerii noștri