O treime dintre tinerii din Germania cred că violența împotriva femeilor este „acceptabilă”. Cum încearcă UE să combată acest fenomen
Mai mult de o treime dintre bărbaţii tineri din Germania consideră „acceptabilă” violenţa împotriva femeilor, reiese dintr-un studiu citat de CNN.
Potrivit sondajului, 33% dintre bărbaţii între 18 şi 35 de ani au spus că acceptă ideea ca „mâna lor să alunece” în timpul unei dispute cu partenera lor feminină, scrie Agerpres. Totodată, 34% au admis că au fost violenţi faţă de femei în trecut.
Aceste rezultate sunt „şocante”, a reacţionat Karsten Kassner de la Federal Forum Men, un grup care militează pentru egalitatea între sexe. „Este problematic că o treime dintre bărbaţii intervievaţi banalizează violenţa fizică împotriva femeilor. Situaţia trebuie să se schimbe de urgenţă”, a declarat el pentru grupul Funke.
Ancheta naţională a fost realizată între 9 şi 21 martie, online, pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi şi 1.000 de femei cu vârste între 18 şi 35 de ani.
Mai mult de 115.000 de femei au fost victime ale violenţelor conjugale în 2021, potrivit datelor poliţiei federale germane. În acelaşi ani, 301 femei au fost ucise de partenerul de la acea dată sau de un fost partener.
Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, a declarat în 2022 că va face presiuni pentru modificări juridice care să pedepsească mai sever violenţa împotriva femeilor, afirmând că asemenea fapte nu ar trebui minimalizate ca „tragedii private”.
De exemplu, o directivă a UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protejarea tuturor victimelor oricărei infracțiuni garantează că drepturile victimelor violenței de gen sunt asigurate în toate etapele procesului penal.
La 8 martie 2022, Comisia Europeană a propus o nouă directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea urmărește să asigure un nivel minim de protecție în întreaga UE împotriva unor astfel de violențe. Noile norme vor incrimina o serie de infracțiuni, inclusiv mutilarea genitală feminină și violența cibernetică.
Violența cibernetică se referă la distribuirea neconsensuală de imagini cu caracter intim, urmărirea cibernetică, hărțuirea pe internet și incitarea cibernetică la violență sau la ură. Directiva va garanta, de asemenea, că victimele dispun de:
- acces la justiție
- dreptul de a solicita despăgubiri
- acces gratuit la linii telefonice de urgență și la centre de primire în regim de urgență în caz de viol
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – „Convenția de la Istanbul” – este punctul de referință pentru standardele internaționale în acest domeniu.
Convenția:
- este primul document internațional care cuprinde o definiție a genului
- incriminează infracțiuni precum mutilarea genitală feminină, căsătoria forțată, urmărirea în scopul hărțuirii, avortul forțat și sterilizarea forțată
- recunoaște violența împotriva femeilor drept o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare
- atribuie statelor membre responsabilitatea dacă nu reacționează în mod adecvat la această formă de violență
Convenția stabilește măsuri cuprinzătoare de natură juridică și la nivel de politici pentru a preveni astfel de violențe și pentru a proteja și a ajuta victimele. Printre aceste măsuri se numără colectarea datelor, sensibilizarea, măsuri juridice privind incriminarea unor astfel de violențe și furnizarea de servicii de asistență. Convenția abordează, de asemenea, dimensiunea violenței pe criterii de gen în chestiuni legate de azil și migrație.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News