O masă de aer polar se abate peste România. Scad temperaturile și va ninge în jumătate de țară
Se anunță fenomene meteo extreme în următoarele zile. Un vortex polar va aduce în Romania ninsori, ploi și vânt puternic. Crește pericolul de inundații pe mai mult râuri din țară. Pentru județele Caraș-Severin și Timiș, hidrologii au emis un cod portocaliu. Iar veștile proaste vin și de la meteorologi.
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Avertizare meteo: ploi și ninsori, în toata țara. Zone din trei județe, vizate de un cod galben
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Cod galben de vânt în mai multe zone din țară. Unde vor fi rafale de până la 120 de km/h
Temperaturi de toamnă în toată țara. Când vin ploile
Vremea se răcește de duminică și aduce ploi torențiale și vijelii, ca urmare a formării unui ciclon în Mediterană
Florinela Georgescu, director executiv al ANM: Va urma o pătrundere de aer polar, un aer foarte rece, care va influența vremea săptămâna care începe, cel puțin pe partea centrală și estică a continentului.
Pe de altă parte, și Marea Mediterană este foarte activă, se generează formațiuni ciclonice aducătoare de ploi importante cantitativ în Italia, în Peninsula Balcanică, intensificări puternice ale vântului pe coasta Dalmată.
La zona de contact dintre cele două mase de aer, deci pe de o partea aceea foarte rece despre care vă spuneam, și pe de altă parte cea foarte umedă și ceva mai caldă dinspre Mediterană, țara noastră va avea în mai multe zone aște țării câteva zile cu un aspect de vreme mai degrabă de sfârșit de iarnă.
Înseamnă precipitații mixte și în joanele joase, nu numai la munte, în Banat, Crișana, Transilvania, Moldova. Mai ales marți sunt de așteptat precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
La munte va ninge, iar în zona mai înaltă se va depune un strat nou de zăpadă, consistent, în jurul a 20 de centimetri.
Unde nu vor fi precipitații mixte, în sudul țării, va ploua abundent, este efectul acelui ciclon dinspre Marea Mediterană. Vor fi intensificări ale vântului în toată țara, care vor duce la o senzație sporită de frig, iar temperaturile, începând de marți vor caracteriza o vreme deosebit de rece.
Vor fi cu 10, poate chiar și 15 grade mai coborâte decât normalul perioadei. Adică, marți ne așteptăm la maxime doar între 2 și 10 grade, și poate miercuri chiar să nu mai depășim 7, 8 grade.
Vor scădea și temperaturile din cursul nopților, dar un cer mai acoperit va opri oarecum o scădere foarte puternică a valorilor de temperatură. Chiar și așa, temperaturi în jurul a 0 grade sunt posibile în partea de nord și de centru a țării, în special în zonele depresionare.
Veștile sunt mai bune pentru weekendul viitor. Temperaturile vor fi în creștere, o creștere care nu ne va aduce temperaturi mai mari de 15 grade, varianta cea mai optimistă.
Din păcate, vremea se anunță capricioasă și în săptămânile viitoare, de această părere sunt și meteorologii din alte țări.
Probabil că luna aprilie va fi și ea, pe ansamblul ei, ca și martie, capricioasă, cu aceste treceri în 3, 4 zile de la un regim de vreme de primăvară, la altul cu aspecte ceva mai severe.
Lucrul la care trebuie să fim atenți îl reprezintă acumulările de apă în urma precipitațiilor, pentru că pe lângă cantitățile efectiv din precipitații în zonele deluroase, montane se adună ca efect hidrografic și ceea ce se topește din stratul de zăpadă.
Deci, atenție și la avertizările hidrologilor, nu numai la cele care vin dinspre meteorologi.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News