Video O companie din România economisește 120.000 de euro încălzindu-se cu aerul de la servere
O companie de tehnologie cu sediul în Timișoara a găsit soluția să aibă căldură în clădire, fără să plătească facturi uriașe pentru gaze: în loc de calorifere, căldura vine de la servere, iar economia e de peste 120.000 de euro pe an.
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Bătaie în mijlocul străzii, după un conflict în trafic în Timișoara. Momentul a fost surprins de camere
Alertă în Timișoara din cauza unei valize suspecte plasate în centrul orașului. Traficul auto și pietonal este complet blocat
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Angajații au adunat apa în găleți
Călătorie de coșmar spre mare
Migranți prinși cu focuri de armă, în Timișoara. Trei au reușit să scape, după ce au luat-o la fugă pe câmp
Focar de norovirus la liceul din Timișoara unde zeci de elevi și profesori au ajuns la spital
Pe această platformă există sute de aparate care funcționează 24 de ore din 24. Ele sunt utilizate pentru testarea diverselor echipamente produse de această companie și nu numai.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Această aparatură produce foarte multă căldură și, bineînțeles, ca să nu se supraîncălzească, trebuie să fie răcită. Aerul cald iese pe aici și este preluat de un sistem inteligent care aduce economii substanțiale la această firmă.
Gabriel Faluși, manager platformă comunicații mobile: „Aerul cald de aici este transferat pe niște conducte de apă care se duc în centrala de frig, acolo o parte din căldură este eliminată în mediul exterior și o parte refolosită pentru încălzirea birourilor. Transferul de căldură se face prin conducte de apă, în birouri se încălzește prin alte schimbătoare de căldură, se amestecă cu aer de afară, filtrat corespunzător, dezumidificat, se încălzește la temperatură și încălzim birourile pentru inginerii care lucrează pe această platformă.”
Practic, aerul cald eliminat de aparatură încălzește apa care mai poate duce căldura în birouri. Același aer se răcește în urma acestui procedeu și ajută la răcirea serverelor.
Gabriel Faluși, manager platformă comunicații mobile: „50 și ceva de grade și aerul rece vine undeva la 13 grade.”
Soluții alternative de încălzire
Economia este substanțială, câteva sute de mii de euro pe an. Alte companii din oraș se gândesc să construiască noi spații eficiente energetic.
Zoltan Cservid, manager: „Am investit în soluții sustenabile pe termen lung și aici fac referire la sisemul de încălzire geotermal. Practic este un sistem complex, compus din 90 de foraje la mare adâncime de 120 de metri, un sistem cu buclă închisă. Prin această rețea de țevi circulă apă.”
Cele mai multe firme din vestul țării, peste 55% au investit în ultima perioadă în panouri fotovoltaice, restul au ales energia geotermală sau cea eoliană.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News