Numele localităților scrise cu „î” se schimbă
Numele localităţilor din România care se scriu cu litera î din i se schimbă. Vor fi scrise cu „â” din a, iar cei mai afectaţi ar putea fi locuitorii acestora. Actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere vor trebui schimbate, dacă proiectul de lege iniţiat de deputaţii PSD va fi votat.
Sport la Evaluarea Națională (proiect)
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
„Â sau Î? O astfel de confuzie nu ar trebui să mai existe dacă ar intra în vigoare proiectul de lege. Conform unei hotărâri a Adunării Generale a Academiei Române din 1993, s-a revenit la scrierea cu "â". Astfel, numele comunei Ciorogîrla, spre exemplu, trebuie scris cu "â" din a”, relatează Francesca Simionescu, jurnalist Digi24.
La Ciorogârla nici locuitorii, nici edilii nu ştiu exact care-i scrierea corectă. Pe clădirea primăriei e într-un fel, pe cea a consiliului local, altfel. La fel se întâmplă şi în Dârvari, unul dintre satele comunei.
„Prin proiectul de lege de acum venim şi stabilim clar câte municipii, câte oraşe, câte comune şi sate sunt în structura fiecărui judeţ. Şi, în plus, datorită faptului că de-a lungul timpului pentru unităţile administrativ-teritoriale care erau trecute cu "â", ele în momentul în care au fost propuse spre legiferare au apărut cu "î" şi invers, rămân toate aceste localităţi corecte cu "â"”, declară Florin Buicu, deputat PSD.
Afectaţi de schimbare vor fi, însă, toţi cei care trăiesc în localităţile vizate. Vor trebui să îşi schimbe, automat, buletinele, permisele de conducere sau paşapoartele şi să dea piept cu cozile de la ghişee şi cu birocraţia anevoioasă. Iniţiatorii proiectului s-au gândit, însă, la o soluţie.
„Documentele respective vor fi emise doar în momentul în care acestea vor expira”, adaugă Florin Buicu, deputat PSD.
„Un alt exemplu este satul Tântava, din judeţul Giurgiu. La intrarea în sat te întâmpină această pancartă pe care numele satului este scris cu "î". Totuşi, înlocuirea acestor pancarte nu este obligatorie şi rămâne la decizia primarului dacă le va înlocui cu pancarte pe care numele satului să fie scris corect”, relatează Francesca Simionescu, jurnalist Digi24.
Proiectul se află acum în dezbatere în Camera Deputaţilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News