Live

Noi probe au fost prelevate din blocul din Timișoara unde 3 oameni au murit după deratizare. Anunțul Ministerului Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Virgil Simonescu

O echipă de control trimisă de Ministerul Sănătății a intrat în această după-amiază în blocul din Timișoara, unde trei oameni au murit după deratizare. Inspectorii împreună cu specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență iau probe pe care le vor trimite intr-un laborator de toxicologie.

Ministerul Sănătății a anunțat că Inspecția Sanitară de Stat a prelevat probe din imobilele din Timișoara unde s-a efectuat deratizarea, pentru a afla dacă mai există în aer fosfina. Substanța folosită în blocuri e utilizată strict în depozite goale, fiind interzisă în spațiile de locuit.

Ministerul Sănătății au precizează, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, au prelevat probe pentru a stabili gradul de poluare și radioactivitate al aerului din blocurile unde s-a efectuat deratizarea.

„Ministerul Sănătății a dispus prin echipa de control trimisă la Timișoara și conform dispozițiilor HG. nr. 557/2016, ca DSP Timiș să intre în imobilele afectate de folosirea acelui insecticid, identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, ca fiind Delicia-Gastoxin (substanță ce conține fosfură de aluminiu, în concentrație de 57%) și să determine gradul de poluare și radioactivitate al aerului din încăperi”, se arată în comunicat.

În funcție de aceste rezultate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide dacă locatarii afectați pot reveni în casele lor.

„La acest moment, se prelevează probe de către inspectorii Inspecției Sanitare de Stat, din cadrul DSP Timiș, care vor ajunge într-un laborator de toxicologie, pentru a se determina dacă mai există în aer fosfina, substanță letală care a provocat decesul celor 3 persoane și intoxicarea altor 88. Rezultatele vor fi comunicate Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care va dispune, în funcție de rezultatele de la laborator, întoarcerea locatarilor în imobile”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiași surse, echipa de control a Ministerului Sănătății a verificat și a constatat că produsul Delicia-Gastoxin este certificat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 528/2012 al Parlamentului European și Consiliului UE, pentru utilizare ca insecticid, folosit strict în interiorul silozurilor goale, a celulelor de depozitare goale, stive, camere de depozitare goale, alte clădiri etanșe la gaze(închise/sigilate, libere) și este interzisă folosirea lor în spații de locuit.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuințe evacuate în Timișoara a fost arestat pentru 30 de zile. Trei persoane au murit, doi copii și mama unuia dintre ei în urma deratizării.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Partenerii noștri