Noi percheziţii în dosarul Prima Casă. O persoană, arestată preventiv
Poliţiştii au făcut alte două percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov la sediul unei societăţi comerciale specializate în servicii de consultanţă în domeniul obţinerii de locuinţe prin programe sociale, precum şi la domiciliul administratorului acesteia, care este cercetat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, în dosarul care vizează Programul Prima Casă şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. În total, o persoană a fost arestată preventiv şi ale nouă au fost puse sub control judiciar, scrie news.ro.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au continuat investigaţiile în dosarul care vizează Programul Prima Prima Casă, în care se fac angajaţi ai Fondului de Garantare a Creditelor sunt cercetaţi pentru că au cerut şi au luat mită pentru soluţionarea cererilor unor beneficiari ai acestui program.
Astfel, poliţiştii au mai făcut două percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov la sediul unei societăţi comerciale care oferă consultanţă în acest domeniu, precum şi la domiciliul administratorului acesteia, care este cercetat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, fiind ridicate mai multe documente pe baza cărora ar fi fost obţinute credite şi contracte de prestări servicii încheiate cu diverşi parteneri implicaţi în acest dosar.
Faţă de administrator s-a dispus în 3 august măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
În total, în acest dosar au fost audiate 60 de persoane, faţă de două dintre acestea fiind continuată urmărirea penală pentru cumpărare de influenţă. De asemenea, o persoană a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar alte nouă au fost puse sub control judiciar.
Totodată, au fost audiate, în calitate de martor, 60 de persoane, faţă de 2 dintre acestea fiind dispusă continuarea urmăririi penale sub aspectul savârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În 19 iulie, poliţiştii au făcut 23 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în Ilfov, la Fondul de Garantare a Creditelor şi la birourile şi domiciliile unor angajaţi care se ocupă de Programul Prima Casă.
Angajaţii ar fi cerut mită între 200 şi 500 de euro pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul prima Casă, în cazul a 60 de dosare fiind folosită această practică. În acest caz este implicat şi un şef de serviciu din cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor, alte persoane implicate fiind diverşi funcţionari şi intermediari, printre care şi un militar.
„În concret, cei în cauză condiţionează soluţionarea cererilor petenţilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanţii din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiaţi, fiind creat astfel un mecanism între funcţionarii instituţiei din diverse compartimente, având ca scop obţinerea de beneficii personale. În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate şanse egale şi este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credinţă, câştigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,priorităţile” angajaţilor, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă”, spunea atunci IGPR.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News