Nicuşor Dan, după referendumul local: Nu cred că partidele politice pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
„Mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr mare la referendum, le mulţumesc că au înţeles miza uriaşă pentru oraş în acest exerciţiu democratic. Prin voinţa lor oraşul revine la normalitate şi la raţiune, de la care jocuri politicianiste de acum 20 de ani l-au deturnat ducând organizarea oraşului în absurd. Vă asigur că înţelegem responsabilitatea pe care ne-o transferaţi prin votul de azi, vă previn că marile lucrări de care oraşul are nevoie, necesită timp pentru proceduri administrative, însă după votul de azi, dacă nu reuşim, nu o să avem nicio scuză”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit News.ro
Edilul Capitalei a solicitat Parlamentului să valideze rezultatul referendumului.
„Votul de azi trebuie confirmat de Parlament. Nu cred că partidele politice pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, însă pentru siguranţă solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunţe cu privire la transpunerea în legislaţie a rezultatului referendumului de azi. Adică în dezbaterea pe care o să o avem în câteva săptămâni pe legea bugetului naţional să fie inclus rezultatul referendumului de azi. În dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a 2025 pe codul urbanismului să fie inclus referendumului de azi şi Codul Fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului de azi, în pruma jumătate a lui 2025 ”, a declarat Dan.
El criticat Autoritatea Electorală Permanentă, despre care a spus că a pus piedici.
„Nu pot să nu spun acum, aici, că o instituţie a statului român, Autoritatea Electorală Permanentă, prin conducerea ei, în loc să ne ajute să organizăm acest referendum, a făcut tot posibilul să ne ajute, punând piedici”, a mai spus Nicuşor Dan.
Potrivit datelor site-ului AEP privind prezenţa la urne, 732.061 persoane au votat, duminică, pentru referendumul din Bucureşti, respectiv 40,96% dintre bucureştenii cu drept de vot.
Pragul pentru validarea consultării locale a fost atins încă înainte de ora 17.30.
Cele trei întrebări la care au trebuit să răspundă bucureştenii au fost:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică aproximativ 450.000 de bucureşteni.
Procesele-verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise Birourilor electorale de sectoare, iar după centralizare, rezultatele vor fi transmise la Biroul Electoral Central, care va anunţa dacă referendumul local este sau nu valid.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News