Live

Nicușor Dan: Cele 5 PUZ-uri de sector au probleme uriașe, sunt 23 de motive de nelegalitate. Cerem prefectului să le atace în instanță

Data actualizării: Data publicării:
Nicușor Dan, despre problema PUZ-urilor de sector. Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că cele cinci PUZ-uri de sector au probleme structurale uriașe pe suprafețe extinse, care nu pot fi corectate, ci trebuie înlocuite cu un plan urbanistic general. El a spus că au fost găsite 23 de motive de nelegalitate și că va cere prefectului să le atace în instanță și să le suspende. 

"Azi avem ședința CGMB, acum trei luni am suspendat cele 5 PUZ-uri de sector, mi-am luat angajamentul să vin după 90 de zile cu o sinteză asupra analizei asupra acestora. Am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele 5 PUZ-uri de sector, avem un raport asupra oportunității urbanistice a acestora, întocmit de echipa de urbaniști care spune că aceste PUZ-uri nu au niște probleme punctuale, ci sunt fundamental greșite pe suprafețe consistente de teren și nu se pune problema să fie amendate parțial.

Pentru că sunt aceste 23 de motive, multe au fost confirmate de instanțe, o să cer prefectului să atace în instanță cele 5 PUZ-uri apoi ele vor fi suspendate și prin acțiunea prefectului', a spus primarul general.

Citește și: Consiliul General al Bucureștiului a decis suspendarea cu 12 luni a PUZ-urilor de sector

Potrivit acestuia, sunt "mari probleme cu Direcția Urbanism din instituție", așa că au fost scoase la concurs 10 poziții în această direcție, pentru arhitecți și juriști.

"Vă asigur că acest concurs va fi pe bune", a asigurat edilul.

"Urbanismul din ultimii 15 ani a fost o golănie și apogeul este constituit de aceste PUZ-uri de sector, prin care s-a urmărit densificarea cu aglomerare și mai mare în trafic, pierderea spațiilor verzi și probleme de securitate investițională.

Acum două săptămâni am discutat cu CE pe tema măsurilor pe care Bucureștiul le ia pentru îmbunătățirea calității aerului, măsura suspendării PUZ-urilor a fost unul din lucrurile importante pe care le-am spus și CE le-a apreciat ca schimbare a atitudinii municipalității față de problema poluării.

Apoi, cum e posibil ca din 7 PUZ-uri de sector – că sectorul 6 a avut trei succesive, 5 să fie anulate de instanță?

Tu reglementezi pentru sute de mii de oameni și știi de la început că dai  reglementări ilegale. E inadmisibil să procedezi așa. Ăsta e motivul pentru care nu avem mari dezvoltatori imobiliari recunoscuți internațional în București, nu vor să vină să vină într-o junglă cu reguli impredictibile și să piardă bani.

Aceste PUZ-uri ar fi trebuit să vină cu studii serioase care să spună care sunt vulnerabilitățile rețelelor de utilități, care e corelația cu Ilfov, care sunt soluțiile pentru trafic.

Pentru aceste 23 de motive de nelegalitate, aceste PUZ-uri de sector, juridic nu mai pot continua, așa că o să facem o adresă oficială către prefectul Capitalei ca să le atace în instanță și să le suspende efectele.

Din punct de vedere urbanistic, aceste PUZ-uri de sector au probleme structurale uriașe pe suprafețe extinse, care acoperă întreaga lor suprafață, care nu pot fi corectate, ci trebuie înlocuite cu un plan urbanistic general. Acesta nu va fi gata mai devreme de trei ani, dacă vreți să îl facem serios", a explicat Nicușor Dan.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan spune că a decis cu cine votează la prezidențiale: „Eu tot timpul am votat util”

Nicuşor Dan: Modul în care se va desfăşura acest al doilea mandat depinde de votul bucureştenilor la referendum

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Partenerii noștri