Live

Nereguli grave în cazul fondurilor europene pentru animalele sacrificate din cauza pestei porcine. Pagubele, „umflate” și cu 60%

Data actualizării: Data publicării:
Nereguli grave în cazul fondurilor europene pentru animalele sacrificate din cauza pestei porcine. Pagubele, „umflate” și cu 60%. Foto: GettyImages

Nereguli grave în cazul banilor europeni ceruți de România pentru pagubele provocate de pesta porcină africană. Digi24 a intrat în posesia unui Raport al Comisiei, care arată că pierderile prin sacrificarea porcilor au fost supraevaluate chiar și cu 60%. În total, doar într-un singur an, s-a cerut decontarea nejustificată a 8,5 milioane de euro. Acești bani nu vor mai veni acum din fonduri UE, ci vor fi suportați de la buget.

Inspectorii Comisiei Europene au făcut la sfârșitul anului trecut un control asupra modului în care autoritățile române au decontat pagubele pentru porcii sacrificați din cauza pestei porcine africane în 2018. Inspectorii au găsit în facturi exemplare și de 450 de kilograme. În cazul decontărilor pe categorii, pentru îngrașare și reproducție, supraevaluarea a fost și de 60%.

Baremul UE, care e de 250-300 de euro a fost depășit până la 463 de euro pe bucată. Supraevaluările la cei 350.000 de porci sacrificați în 2018 se ridică la 8,5 milioane de euro. Județul Brăila este pe primul loc la umflarea facturilor.

Marian Arsene, director executiv DSVSA Brăila: În momentul actual, nu a ajuns niciun raport final și nu pot să vă spun dacă au fost depășiri sau sume mai mari decât normal, sau dacă sunt probleme.

Concluziile Raportului de control al Comisiei Europene sunt devastatoare pentru conducerea DSVSA Brăila.

70% din facturile din Brăila au fost supraevaluate

Raportul de Control al CE: „Supraevaluarea puternică a valorilor acordate anumitor categorii de animale din regiunea Brăila are un impact major asupra sumei prezentate în cererea de rambursare, reprezentând 70% din suma totală prezentată pentru compensare.”

Concluziile raportului au fost confirmate pentru Digi24, neoficial, de către reprezentanții Comisiei Europene la București. Oficial însă, Comisia nu vrea să comenteze în această etapă.

Răspunsul Comisiei Europene la București: Deoarece acest audit nu este finalizat, răspunsul este „fără comentarii” în această etapă. Nu putem spune în acest moment când vor fi făcute publice informațiile finale.

Pentru anul 2018, Comisia Europeană a alocat României aproape 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru decontarea facturilor pentru porcii sacrificați. Statul român trebuia doar să respecte legislația europeană și să nu permită fraudarea. Din cauza neregulilor depistate în acest raport, României nu i se vor mai deconta 8,5 milioane de euro, iar banii plătiți fermierilor vor fi suportați din bugetul nostru.

Marian Arsene, director executiv DSVSA Brăila: Dacă sunt neconformități, nu vor primi banii ăia, probabil, nu știu exact. Dacă i-au primit, ei sunt bun plătiți. Probabil, sunt alte autorități, alte instituții care sigur vor face demersuri să recupereze sumele pierdute.

Comisia Europeană așteaptă acum punctul de vedere al președintelui ANSVSA

Facturile umflate au fost aprobate de o Comisie de evaluare a despăgubirilor.

Membrii Comisiei de evaluare a despăgubilor:

- Reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare din județul respectiv
- Reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii
- Reprezentatul Unității locale de decizie, din cadrul Centrului local de combatere a bolilor, desemnat de prefect
- Reprezentantul Unității locale de sprijin, respectiv primarul localității sau reprezentantul desemnat de către acesta

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a refuzat să ne ofere un interviu filmat, pentru a clarifica această problemă. El ne-a trimis un punct de vedere scris.

Punctul de vedere al conducerii ANSVSA: Comisia de evaluare este independentă în luarea deciziilor și fiecare membru răspunde solidar de stabilirea corectă a valorii de înlocuire a animalului și de respectarea legislației în vigoare.

Comisia Europeană așteaptă acum punctul de vedere al președintelui ANSVSA cu privire la această fraudă.

Reporteri: George Lăcătuș, Dana Costache / Operator: M. Munteanu

 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Partenerii noștri