Nelu Tătaru, întrebat dacă s-ar putea renunța la regula măștii în clasă, ca în alte țări: Nu facem experimente pe copii!
Ministrul Sănătăţii a spus luni seara la Digi24 că autoritățile române urmăresc cu atenție măsurile luate în alte țări și cum evoluează situația epidemiologică, dar întrebat dacă ar avea „curajul” să lase pe seama școlilor decizia de a purta sau nu masca la cursuri, cum se întâmplă, de pildă, în Germania, Nelu Tătaru a explicat că nu este vorba despre curaj, ci despre precauții, iar guvernul României nu este dispus să facă exprimente pe copii.
Lui Nelu Tătaru i s-a dat exemplul landului Baden-Württemberg din Germania, care cere doar profesorilor să poarte măști în clasă și permite cântatul la ora de muzică. Ministrul a explicat că trebuie văzut și care sunt spațiile pe care le au la dispoziție aceste școli pentru a se desfășura cursurile respective: sunt suficient de generoase, pot permite o distanțare corespunzătoare, sunt bine aerisite. În privința profesorilor, e firesc ca aceștia să poarte mască, pentru că ei vorbesc mai mult.
Întrebat dacă „ar avea curaj” să lase la latitudinea școlilor din România astfel de măsuri, ministrul sănătății a răspuns: „Nu. Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă și regulile de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea. Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”.
Sunt reguli care până acum au dovedit că dacă sunt respectate, duc la rezultate bune și ne ajută în pandemie, a precizat ministrul.
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Nelu Tătaru este cercetat penal într-un dosar de luare de mită. Procurorii DNA fac percheziții la cabinetul medicului
Procurorii DNA fac percheziții în cabinetul lui Nelu Tătaru de la Spitalul din Huși
„Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite - Guvernul României nu - să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm”, a spus ministrul.
Întrebat când s-ar putea schimba această situație, Nelu Tătaru a spus că „în măsura în care vom ajunge pe acea pantă descendentă, cu un număr de cazuri mic de la o zi la alta”, ceea ce ar dovedi că este o transmitere comunitară scăzută și atunci și riscurile de infectare ar fi mai mici. „Dar până atunci, haideți să respectăm regulile și să putem gestiona cele prime 10-14 zile de la deschiderea școlii, ca să putem adapta ulterior desfășurarea orelor”, a îndemnat ministrul sănătății.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News